Jump to content

A vonzó külső megjelenés gazdasági következményei

2014. 06. 12. 11:56

A csinos megjelenés nem csak esztétikai értelemben számít, derül ki számos tanulmányból. A vonzóbb megjelenésű embereknek tekinélyesebb a bankszámlája, könnyebben elkerülik a börtönt, és jobb karrierlehetőségeik is vannak.

Daniel Hamermesh közgazdász professzor hosszú évtizedeken keresztül tanulmányozta a szépség és a gazdaság közötti összefüggésket. Lássuk hát, milyen előnyökkel kecsegtet a csinos külső:

-Magasabb fizetés:

A professzor 1970-es években gyűjtött adatokkal bizonyítja, hogy azok az emberek, akik az átlagnál szemrevalóbbak, 3-4%-kal keresnek jobban társaiknál. Sőt, ez a különbség nagyobb, mint ami az átlagos megjelenésűek és a csúnyácskábbak havi bére között megjelenik. Egyébként nem csak a professzor jutott erre a következtetésre: egy 2011-es tanulmány szintén azt találta, hogy a snájdigabb férfiak jobban keresnek.

-Üzleti előnyök:

Egy vonzóbb ügyvezető cége is jobban prosperál annak tetszetős megjelenéséből, a befektetők ugyanis szívesebben áldoznak csapatára pénzt. Egy másik felmérésből kiderül, a cég tőzsdei pozíciója is magasabb lesz egy összeolvadást, munkahelyváltást követő napokban, ha a vezető magával ragadó arcéllel rendelkezik. Hogy a külső megjelenés igenis számít üzleti szempontból arra az is bizonyítékul szolgálhat, hogy ha a dekoratív ügyvezető személyesen beszél a televízióban, a cég jobb megítélés alá esik, mint ha csak idéztek volna tőle az újságban, de kép nélkül.

-Csinos = erkölcsös:

Minél csinosabb valaki, úgy tűnik annál kevésbé fenyegeti a veszély, hogy rács mögé kerüljön. Egy 2006-os tanulmányból az derült ki, hogy a mutatósabb egyedek esetében kevésbé valószínű, hogy törvénybeütköző dolgot cselekedjenek.

-Soványaknak áll a világ:

A karcsúság is komoly üzleti előnyökkel járhat! Számos tanulmány bizonyította, hogy a túlsúly bizony nem csak az egészségünknek, de a fizetésünknek is árthat, főleg a hölgyek esetében. Ha egy nő testtömeg indexe 23 fölé került, az már önmagában károsan hatott a havi bérére.

-Délceg termet = magas fizetés:

Szintén számos tanulmányból az derül ki, hogy a magasság nagy előnyt jelent a bértárgyalásokon. Egy, a floridai egyetemen végzett kutatás azt állapította meg, hogy minden egyes plusz 2,5 cm az éves fizetést 790 dollárral dobta meg. Egy 2010-es tanulmányból pedig az derül ki, hogy a magasabb gyerekek az iskolai teszteken is jobban teljesítettek, ezért a tudósok azt gondolják, mind a magasságnak, mind a jó eredményeknek a gyermek egészséges táplálkozása és megfelelő körülményei állhatnak a hátterében.

-Nőies bekeretezés:

Végül tegyük hozzá, a szépség nem feltétlenül jelent előnyöket az élet minden területén. A gyönyörű nők például sokkal nehezebben kapnak ’férfiasnak’ titulált munkákat.

(Vox, kép: melancholymen.com)