Jump to content

A macskások okosabbak a kutyásoknál?

2014. 06. 11. 11:09

Bár az emberek számos fajta állatot tartanak otthonaikban, azért azt bátran kijelenthetjük, hogy vannak a kifejezetten kutyáknak, vagy macskáknak elkötelezett gazdik. De vajon min múlik e preferenciánk?

A wisconsini Caroll egyetem kutatói arra voltak kiváncsiak, mi különbözteti meg a kutyásokat a macskásoktól. Első blikkre úgy tűnik, az intelligenciahányadosuk...

A kutatás eredményei szerint azok, akik házikedvencként inkább a macskákat részesítették előnyben, introvertáltabbak, nyitottabbak, elfogadóbbak és érzékenyebbek voltak a kutyás gazdáknál. A kutyatulajdonosok viszont energetikusabbak, szívesebben járnak el otthonról, szabálykövetőbbek, és szeretik jól érezni magukat, legalábbis az egyetem kutatói szerint.

Ezek az információk már önmagában elegendők lennének, hogy heves vitát robbantson ki a kisállat tartók körében, a tudományos kutatás azonban még ennél is tovább megy, amikor azt állítja, a macskakedvelők intelligensebbek a kutyatulajdonosoknál.

Denise Guastello, az egyetem pszichológia tanszékének professzorsegédje erre pedig a következő magyarázattal rukkolt elő:

-Teljesen logikus, hogy a kutyakedvelők szeretnek elmenni otthonról, sétálgatni a kutyájukkal, beszélgetni másokkal. Ezzel szemben ha valaki introvertáltabb, érzékeny, befelé forduló személyiség, aki szívesebben olvasgat kikapcsolódásképpen egyedül otthon, az inkább macskát választ társául, akit nem kell napjában többször elvinni sétálni.

Sajnos arra, hogy milyen komplex tulajdonságokkal és intelligencia-hányadossal rendelkezik egy törpepapagály, afrikai sün, vagy lazacponty büszke tulajdonosa, a kutatás nem tért ki.

(Forrás: cnet.com, kép: cmd-ltd.com)