Az amerikai kutatócsapat azt állítja, a túlevés hátterében az áll, hogy vannak, akik egyáltalán nem érzik a zsírt az ételeikben, és végül emiatt esznek többet, mint amit a szemük kíván, végül pedig emiatt híznak el.
A Deakin egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy azok az emberek, akik nem érzékelik az ételek zsírosságát, sokkal többet esznek ebédre még az után is, hogy magas zsírtartalmú reggelit fogyasztottak.
-A kutatásból látszik, hogy a teltségérzethez elengedhetetlen az a képesség, hogy kiérezzük a zsírt az ételeinkből. –nyilatkozta Russel Keast professzor, a csoport vezetője. –Ha valaki nem érzi a zsírosságot az ételben, vagy nem tapasztalja meg a zsírosabb ételeket követő teltségérzetet, az nagy valószínűséggel fog utána még magas kalóriatartalmú fogásokat enni. Emiatt azonban sokkal többet eszik, mint amennyit valójában kívánna, ami idővel természetesen túlsúlyhoz vezet.
Ez a kutatás továbbvitte Keast professzor korábbi vizsgálatainak eredményeit, ahol megállapította, a nyelv ízérzékelése komplexebb, mint azt eddig tudni véltük, az édes, sós, keserű és savanyú ízek mellett a zsírosat is érzékeljük.
A kutatás során megvizsgálták a résztvevőket, mennyire érzékenyek a zsíros ízekre, majd négy napon keresztül kellett magas zsír-, szénhidrát-, és fehérjetartalmú reggelit fogyasztaniuk. Ezek után svédasztalos ebédet kaptak, ahol azt választhattak a kínálatból, amit csak szerettek volna. Az étkezések végeztével feljegyezték, mennyire érezték jóllakottnak magukat a résztvevők, majd ezt összevetették az elfogyasztott kalóriamennyiséggel.
-Az látható, hogy az emberek igen eltérő mértékben észlelik az élelmiszerek zsírtartalmát. Vannak, akik érzékenyebbek rá, és ezért a kevésbé zsíros ételeket választják, míg mások alig, vagy egyáltalán nem érzik, ha egy étel zsíros. Ez utóbbi csoport hajlamos arra, hogy túlegye magát, –állítja a professzor, majd hozzáteszi:
-Az egyre növekvő elhízás problémáját csökkenteni lehetne azzal, ha növelnénk az emberek zsíros étel érzékelését.
(Kép: foodnavigator.com)