Jump to content

Széltében növekvő népesség

2014. 06. 09. 15:59

Egy friss felmérésből kiderült: drámaian megugrott a túlsúlyos ember száma világszerte. Míg 1980-ban csupán 875 millió ember volt elhízva, a legutóbbi felmérés szerint ez a szám mostanra 2,1 milliárdra ugrott. A kutatás szerint pedig egy ország sem tud ezzel a problémával sikeresen megbirkózni.

A 188 országban végzett, széleskörű felmérés szerint Amerikában, Kínában és Oroszországban vannak leginkább túlsúlyban az elhízott emberek. A szakemberek szerint ennek hátterében világunk modernizációja áll. A túlsúlyosok aránya az egész világon növekvőfélben van, de a legnagyobb ütemben a fejlett országokban tapasztalható az elhízás. A világ összes, mintegy 671 millió túlsúlyos embere a következő országokban él, sorrendben:

1.- Egyesült Államok

2.- Kína

3.- India

4.- Oroszország

5.- Brazília

6.- Mexikó

7.- Egyiptom

8.- Németország

9.- Pakisztán 

10.- Indonézia

Az elhízás okai között a megnövekedett kalóriabevitelt és a mozgásszegény életmódot jelölték meg a szakemberek.

A kutatás szerint a fejlődő országokban több elhízott nő, mint férfi él. Ennek az lehet az oka, hogy a nőknek nagyon sok fronton kell egyszerre helytállniuk, a család, a háztartás és a munkájuk mellett már nincs idejük arra, hogy a testsúlyukkal foglalkozzanak.

A fejlett országokban azonban az elhízott férfiak voltak túlsúlyban. Ennek pedig az lehet a magyarázata, hogy manapság az emberek többet utaznak a munkahelyükre, az idejük nagy részét pedig az autóban, vagy a számítógép előtt töltik. Modern korunk következtében sem a gyerekek, sem a felnőttek nem alakítanak ki megfelelő izommennyiséget, a régi táplálkozási szokások helyett pedig kontrolálatlanul esznek egész nap.

A szakemberek ezért arra figyelmeztetnek, hogy igyekezzünk mindannyian visszafogni a cukros és zsíros falatok fogyasztását, és próbáljunk meg sokkal többet mozogni.

(BBC, kép: guardianlv.com)