Jump to content

4 véletlen találmány, ami megváltoztatta a világot

2014. 06. 07. 07:56

A találmányokat nem mindig a szükség szüli, rengeteg olyan létezik napjainkban, amelyek igen hasznosnak bizonyulnak az életben, ám véletlenül fedezték fel őket. Coca-Cola, antibiotikum, mikrohullámú sütő – csak néhány a fantasztikus, véletlenül felfedezett találmányok közül.

Természetesen megoszlanak a vélemények arról, hogy a következő találmányok valóban hasznosak-e, ám az kétségtelen, hogy életünk részét képezik.

1. Penicillin
Sir Alexander Fleming, tudós éppen egy olyan csodagyógyszert akart létrehozni, ami mindenféle betegséget tudott volna gyógyítani. Végül Fleming az összes addigi kísérletét félredobta, mire megtalálta azt, amit keresett.
1928-at írtak, amikor Fleming észrevette, hogy az egyik szennyezett Petri-csészében lévő penészgomba folt szétbontotta a körülötte lévő baktériumokat. Amikor saját maga hozta létre a penészgombát, felfedezte, hogy az nagyon erős antibiotikus hatással rendelkezik, és olyan betegségeket lehet vele gyógyítani, mint a szifilisz vagy a mandulagyulladás. A penicillinnek és az antibiotikumoknak köszönhetően, ma már a fertőző betegségekből eredő halálozási arány az 1900-as évekhez hasonlítva azok huszada.


2. Coca-Cola
A Colát John Pemberton, gyógyszerész találta fel, az 1880-as években, Atlantában. Pemberton bor és coca kivonat felhasználásával készített egy szirupot, amit Pemberton French Wine Coca-jának nevezett el. Az italról azt beszélték, hogy gyógyítja a fejfájást és a különböző idegi alapon jelentkező problémákat.
Amikor 1885-ben, Atlantában betiltották az alkoholárusítást, Pemberton egy csupán coca-alapú szirupot készített, már bor nélkül, amit szénsavas vízzel dúsított. Az eredmény egy nagyszerű üdítő lett, amit a mértékletesség idejében bárki nyugodt szívvel fogyaszthatott.

 3. Chips
A chipset, amit előszeretettel fogyasztunk, legyen bármennyire is egészségtelen, egy New York állambeli kisváros szakácsa, George Crum találta fel. Az ötlet akkor született, amikor Crum éppen sült krumplit akart felszolgálni egy vendégnek 1853 nyarán.
A házsártos vendég állandóan visszaküldette az ételt, mondván a sült krumplinak vékonyabbnak, ropogósabbnak kell lennie. Crum idegességében olyan vékonyra vágta a burgonyát, amennyire csak tudta, és olyan keményre sütötte őket, mint a kő. A szakács meglepetésére a vendégnek ízlett a fogás.

 

4. Mikrohullámú sütő
A Raytheon Corporation mérnöke, Percy Spencer találta fel a korszakalkotó újdonságot 1946-ban. Spencer éppen egy új, vákuumcsöves radar-alapú kutató projektben vett részt.
Amikor a csővel kísérletezett, a Spencer zsebében lapuló cukorka olvadni kezdett. Az addigra már több mint 120 szabadalom tulajdonában lévő Spencer fogott néhány pattogatni való kukoricaszemet, az eszköz közelébe helyezte - így született az első popcorn. Spencer tudta, hogy forradalmi dolgot talált fel, és persze egy hatalmas segítséget a lustább konyhatündérek számára.

A teljes lista megtalálható a www.entrepreneur.com-on. 

 

(Fotó: listverse.com, www.entrepreneur.com)