Jump to content

Ne akarjon velük ujjat húzni!

2014. 06. 03. 15:15

Az emberek számos dologban szeretik összemérni erejüket, gyorsaságukat, ügyességüket, fürgeségüket, vagy pontosan célzó képességüket. De mindezek közül talán az egyik legszokatlanabb sportmérkőzés a világon a németországi ujj-birkózó bajnokság.

Az alpesi ujjbirkózás viadalán kiálló délceg legények nagyon komolyan veszik a mérkőzést. A viadalnak Reichertshofen ad otthont, mely település Németország déli részén található.

A verseny során az egymással bajvívó férfiaknak egy bőrkarikába kell egy tetszőleges ujjukkal kapaszkodni, bár legtöbben a középső ujjukkal szállnak versenybe. A cél az, hogy az ellenfelet átrántsák a saját térfelükre, az asztal közepére behúzott határvonalon túlra.

Hogy mi ennek a szokatlan formájú bajvívásnak az eredete, az sajnos a múlt homályába vész. A legenda szerint egyszer ezzel a párviadallal döntöttek el egy heves vitát, mely Németország és a szomszédos Ausztria között robbant ki.

Ám ha bárki is azt gondolná a képek alapján, hogy mindez csak mókás gyerekjáték, az nagyon téved. A versenyen induló bajnokok komoly, lelkiismeretes felkészítő tréningen vesznek részt. Sokan teniszlabdákkal gyakorolnak, egy ujjal húzóckodnak, de az igazán elhivatott vasgyúrók akár 50 kilogrammot is fel tudnak emelni egyetlen ujjukkal.

Az ujj-szerű gladiátorok különböző súlycsoportban indulnak, ahogy a boxban, itt is van pehely-, közép-, és nehézsúlyú kategória.

A bajnokokkal való ujjhúzás pedig távolról sem veszélytelen, ficam, törés, vagy nyílt sebek gyakori velejárói a bajnokságoknak.

(Daily Mail)