Jump to content

Felesküdni az iPad-re

2014. 06. 03. 09:15

Sokak szerint a könyvek ideje lejárt, és az e-book jelenti a jövőt. Az elektronikus könyvnek rengeteg előnye van, és immár annyira beszivárgott mindennapjainkba, hogy a hivatalos ügyeknél - így az eskütételeknél is felváltják a hagyományos könyveket.

A könyvpiac hanyatlik. 2008-ban a hagyományos könyvkiadásból több mint 15 milliárd dollár haszon származott, míg napjainkban pedig alig 10 milliárd. Ez a szám várhatóan tovább csökken, 2017-re 8 milliárd dollárig.

Az e-book mindenki számára könnyen érthető és hasznosítható előnyökkel rendelkezik: az e-book olvasó vagy tablet kevés helyet foglal, tárhelye hatalmas, több száz könyvet tölthetünk fel rá, és - ha érzékenyek vagyunk az ilyesmire – mások nem láthatják, hogy mit olvasunk. Nem csoda tehát, hogy a Kindle-hez hasonló e-book olvasók ennyire elterjedtek, sokkal kényelmesebbé téve életünket.

Az e-bookok elterjedése természetesen az államigazgatásba, a jog világába is beszivárgott, mi több, egyre többen használják őket eskütételre is. Hogy miről is van szó? Amerikában bevett szokás, hogy egy képviselőt vagy közszolgálati pályafutását kezdő személy felesküszik az alkotmányra. Nos, mivel az alkotmány vagy a Biblia is megtalálható és letölthető elektronikus formában, így már nem egy könyv formájú, esetleg antik hatású kiadásra teszik a kezüket eskütételkor, hanem egy modern tabletre.

Suzie LeVine az első amerikai nagykövet (egyébként Svájcban teljesít szolgálatot), aki e-olvasón tette le a beiktató esküt. LeVine a Kindle-re feltöltött amerikai alkotmány digitális változatán tette le az esküt, de erre nem ez volt az egyetlen példa. Februárban New Jersey-beli tűzoltók esküdtek fel a Bibliára – viszont nem hagyományos módon, hanem iPad-en. A történet pikantériája, hogy ők azért választották az eskütétel ezen módját, mert senki sem talált nyomtatott változatot belőle.

Egy hónappal korábban pedig Long Island-i hivatalnokok esküdtek fel ugyanilyen módon. Láthatóan növekvőben van ez a trend, így valószínűleg nem kell sokáig várni, míg az elnökök beiktatásánál is arra lehetünk figyelmesek, hogy egy digitális eszközön nyugvó kézzel esküdnek fel a haza szolgálatára.

Természetesen mindig lesznek olyanok, akik az eskütétel hagyományos formáját választják majd. Ilyen például John Brennan, a CIA főnöke, aki az amerikai alkotmány eredeti példányára esküdött fel, amelyen George Washington aláírása is megtalálható volt. A szerény ceremóniát viszont hatalmas felháborodás követte, amikor kiderült, hogy a példány a Bill of Rights-ot (alkotmánymódosításokat) nem tartalmazta.

 

(Forrás, fotó: www.washingtonpost.com)