Jump to content

Pompom lányok panaszai

2014. 06. 02. 11:35

A pompomlányok nem csak a szurkolókat szórakoztatják és ösztönzik egy mérkőzés során, ők az amerikai szépségideál megtestesítői is egyben. A munka nagy része a gyakorlatban azonban nem más, mint, ahogy azt egyikőjük megfogalmazta, „10 ezer részeg férfi előtt való táncolás”.

Ebben az évben eddig három bírósági keresetet adtak be az amerikai Nemzeti Futball Liga (NFL) ellen azt állítva, hogy a profi táncos pompomlányokat nem fizetik meg rendesen, megalázó munkakörülmények között kénytelenek dolgozni és ráadásul szexuálisan is kihasználják őket.

A pompom lányság, mint karrier bizony nagyon sok fiatal nő számára hívogató, hiszen sok előnnyel kecsegtet. Remek lehetőség ez az állás azoknak a fiatal lányoknak, akik táncolni tanultak, hogy a további gyakorlás mellett a televízióban is megcsillogtathassák tehetségüket a nagyközönség előtt.

Ez azonban csak távolról tűnik ilyen ragyogónak. Igaz ugyan, hogy profi fodrászok és sminkesek dolgoznak rajtuk a meccsek előtt, de a lányokat emellett komoly vizsgának is alávetik, ahol a fizikai megjelenésüktől kezdve mindent górcső alá vesznek, például hogyan áll rajtuk a formaruha, illetve azt is megmondják nekik, mely területeken kell keményebben dolgozniuk. Ha valaki nem kapja magát össze időben, az könnyen a kispadon találhatja magát.

A focicsapatok azt is meghatározhatják, hogyan nézzenek ki saját pompomlányaik, ezért például mindegyikőjüknek napbarnítottnak kell lennie, amit vagy szoláriumozással, vagy barnító krémekkel érnek el. Ezeknek szépészeti eljárásoknak a költségeit persze a lányoknak a saját zsebükből kell állniuk.

Az egyik focicsapat azonban ennél is tovább ment: megtiltotta a pompom lányainak, hogy a közös megjelenések során kézzel nyúljanak bármilyen ételhez, mivel az nem elegáns, beszélgetéseik során nem érinthetnek politikával, vallással, szexszel kapcsolatos témákat, nem adhatnak hangot sarkosabb véleményüknek, nem pletykálhatnak, és el kell kerülniük az „én” és „engem” szavak túlzott használatát. Ezen felül egészségügyi okokra hivatkozva megtiltották nekik a tampon használatát is. Számos pompomlány arra is panaszkodik, előfordul, hogy megfelelő biztosítás nélkül kell táncolniuk, és emiatt már többször vadidegenek tapogatták végig őket.

Ami azonban a sok nehézség ellenére egyértelműen a munka mellett szól, hogy sehol másutt nem lehet ilyen fantasztikusan lelkes, feldobott energiadús környezetben dolgozhatni, a többezer rajongó odaadása egészen magával ragadó, nyilatkozta egy volt pompom- ány.

(Cbs sports.com, kép: sport24.lefigaro.com)