Jump to content

Világrekord plankelés

2014. 05. 31. 15:39

Régebben mindenki kizárólag felülésekkel próbálta kordában tartani a hasizmait. Azóta sokat fejlődött a testépítés, testszépítés kultúrája, a testedzők az áhított kockás has elérése érdekében manapság már a plankelésre esküsznek. Egy 16 éves amerikai lány azonban mindannyiunkat megszégyenít egyéni csúcsteljesítményével.

A formás, izmos hashoz az edzők újabban a plankelést szokták javasolni tornagyakorlatként. Ehhez nem kell mást tennünk, mint lekönyökölni a földre, a testünket pedig (immár csak az alkarunkra, könyökünkre és lábujjhegyünkre támaszkodva) egyenesen megtartani, mintha csak egy rendíthetetlen deszkalap lennénk. A gyakorlat nagy előnye, hogy nem kell (és nem is lehet) órákig csinálni, a legtöbb ember maximum egy-két perc alatt kidől. A hátránya (szerény véleményem szerint), hogy az az egy-két perc is pokoli fárasztó tud lenni.

A nagy átlag számára már ez a pár perc is komoly kihívást jelent, egy fiatal colorado-i lány, Gabi Ury azonban minannyiunkat, profi és kezdő plankelőket egyaránt megszégyenít félelmetes teljesítményével. Az amerikai kamaszlány ugyanis 80, azaz nyolcvan percen keresztül képes ebben a pózban maradni, amivel még a Guiness rekordok könyvébe is bekerült.

A vele készült interjúban Gabi elmeséli, hogy egy idő után már nem a plankelés maga nehéz számára, hanem kijönni ebből a megfeszített állapotból. Előfordult, hogy az apukája segítségét kellett kérnie, hogy újra fel tudjon állni és hajlékony legyen a gyakorlat végeztével.

Érdekesség még, hogy a négy perces interjú során a vele beszélgető izmos riporternő szintén ’palánkba’ vágja magát, ám két perc elteltével reszketegen feladja, miközben Gabi továbbra is ebben a pózban cseverészik vele kedélyesen.

(kép: 9news.com)