Dan Belliveau sokáig mérnökként dologozott olyan nagy cégeknek, mint a General Motors, a Frito-Lay, vagy a Starbucks. Ez utóbbinál pörkölő és csomagoló berendezéseket tervezett, amikor is szembesült azzal a problémával, milyen mérhetetlen mennyiségű hulladékkal jár a kávé készítése.
Miután kifejtették a kávészemeket a héjjukból több milliárd kilónyi piros massza marad vissza. Ennek egy részét később felhasználják teakészítésre, illetve visszaforgatva a talajt teszik termékenyebbé, de a legnagyobb hányada az üzemek mellett marad, beszennyezve a környező vizeket és elpusztítva a benne élő állatokat.
Belliveau ezért azon kezdett el tűnődni, hogyan lehetne még hatékonyabban felhasználni a visszamaradó felesleget? Így jutott el végül a fantasztikus megoldáshoz: a kávéhéjból tápláló, gluténmentes kávélisztet készített, mely süteménybe, kekszekbe, csokoládéba keverve különleges ízhatást adhat.
Ezzel a találmányával nem csak a kávékészítés környezetszennyezző hatását csökkentheti, de az éhező világ élelmezésén is segítene, illetve a kávétermesztőket is nagyobb bevételhez juttathatná. Két év kísérletezés után a forradalmi kávélisztet ebben a hónapban dobta piacra, számolt be róla a Guardian.
A kávéliszt egyik tesztelője, a díjnyertes séf, Jason Wilson elismerően nyilatkozott eme újdonságról:
-A kávéliszt az egyik legritkább dolog, amivel valaha főztem. A vendégeink nagyon szeretik hallani, milyen előnyökkel jár a kávéliszt fogyasztása, és hogy milyen változatosan tudják ők maguk is otthon felhasználni. De a legizgalmasabb, hogy milyen gyorsan elcsábulnak és a rajongói lesznek a lisztnek, miután megkóstolták ezt a meglepő, szokatlanul erőteljes ízt.
Nem csak az íze, de a tápértéke is nagyon előnyössé teszi a kávélisztet. Több növényi rost van benne, mint a teljes kiőrlésű búzalisztben, magasabb a vastartalma, mint a spenótnak, több káliumot tartalmaz, mint a banán, és még a fehérjetartalma is szokatlanul nagy.
Lehet, hogy a kávéliszt lesz az új szuperkaja, az alapanyagok iPhone-ja?
(Kép: coffeedailynews.com)