Jump to content

A könnycsepp anatómiája

2014. 05. 20. 15:29

Egy amerikai fotográfust, Rose-Lynn Fishert nagyon furdalta a kiváncsiság: vajon a könnyek mind-mind ugyanolyanok? Vagy ahogy a hópelyhek is, mindegyik más? Befolyásolja vajon egy könny szerkezetét, ha azt örömünkben, bánatunkban, vagy hagymapucolás közben ejtettük?

A bánat könnye.

 

Fishert addig-addig feszítették ezek az izgalmas kérdések, hogy fogta magát és utánajárt. 100 különféle könnycseppet viszgált meg mikroszkóp alatt, majd fényképezett le. Megállapította például hogy az a könnyfajta, amit a szervezetünk azért állít elő, hogy nedvesen tartsa a szemgolyónkat, egészen eltérőek a külső hatásra képződött könnyeinktől. Sőt, az harsogó nevetés közben kicsorduló könnyeink is eltérnek a szomorúság okozta sírás produktumától.

Nevetéstől kibuggyanó könnyek.

Alapvetően három típusú könnyet különböztetünk meg: a már fent említett nedvesitő funkciókat ellátó, reflex (például amikor hagymavágás közben kicsordul a könnyünk), illetve érzelmek által kiváltott könnyeket. Minden egyes könnycsepp tartalmaz olajokat, ellenanyagokat, enzimeket és sós vizet.

A változás könnyei.

 

Mint láthatjuk, a különböző könnyeknek eltérő molekulaszerkezetük is van. Az érezlmi alapú könnyekben protein-alapú hormonok is találhatók, ezek olyan természetes fájdalomcsillapítók, amiket a szervezet stressz esetén kezd el termelni.

Hagymapucolás közben hullajtott könnyek.

Ebből az izgalmas fotósorozatból is láthatjuk, minden könnycseppünk egyedi, mely magába foglalja élményeinket és érzéseinket egyaránt.