Jump to content

Kokainnal dúsított ivóvizek

2014. 05. 19. 11:01

Angliában annyira megnőtt a kokainfogyasztás, hogy már az ivóvízből is kimutathatóak a nyomai, állítja egy friss jelentés.

A kutatás első sorban azt vizsgálta, hogy mennyire jelennek meg egyes gyógyszerkészítmények összetevői az ivóvízben. A gyógyszerszármazékok mellett az a meglepő eredménye volt a vizsgálatnak, hogy még az intenzív tisztítási eljárás után is felfedezhetők voltak kokainnyomok a folyadékban.

A vízből ugyanis benzoylecgonine volt kimutatható, ami az az anyag, amit a szervezet a drog lebontása közben állít elő . Ugyanezt az anyagot vizsgálják a vizeletmintákban a drogtesztek során is. Ebből viszont nagyon pontosan lehet következtetni Nagy-Britannia megnövekedett kábítószer-fogyasztására.

-Nálunk a legmagasabb a kokainhasználat egész Nyugat-Európában. –nyilatkozta Steve Rolles a Sunday Times-nak. –Egyre olcsóbban lehet hozzájutni a droghoz, ami viszont egyre szélesebb kör számára teszi elérhetővé.

A DrugScope szervezet felmérése szerint jelenleg 180 ezer kokainfüggő él Angliában, és körülbelül 700 ezer ember fogyaszt rendszeresen kokaint.

A benzoylecgonine-nyomok mellett fájdalomcsillapító hatású ibuprofeint, magas koffeinmennyiséget és carbamazepine-származékokat is kimutattak az ivóvízből. Ez utóbbit az epilepszia kezelésére használják.

A kutatók azért sietve megnyugtatták a közvéleményt: az észlelt mennyiségek –amellett hogy aggasztó szokásokra mutatnak rá- ilyen koncentrációban még egyáltalán nem károsak a vízfogyasztók egészségére.

Egyébként nem az angolok az elsők, akiknek megnövekedett kábítószerfogyasztására fény derült a csatornák vizének vizsgálata során. Négy évvel ezelőtt egy hasonló témakörben elvégzett stockholmi kutatás rámutatott, a nyolcszázezer fős városban péntek esténként háromezer adag kokain fogy el.

(Independent, kép: guardianlv.com)