Jump to content

Az ősember nem élvezetből drogozott

2014. 05. 15. 08:49

Sokáig azt hitték, hogy az ősemberek és mai társadalmunk tagjai is ugyanabból a célból fogyasztottak alkoholt és drogokat: szórakozásból. A tudósok szerint azonban sokkal nyomósabb okuk volt erre.

Megdőlni látszik az a nézet, miszerint őseink és a mai ember is egyazon okból fogyaszt drogokat. Míg a 21. századi ember szórakozásból használja a tudatmódosító szereket, őseink sokkal kifinomultabb célból fogyasztották ezeket. Ők többnyire vallási rituálék alkalmával használtak például ópiumot és hallucinogén hatású gombákat.

A Journal of Archaeological Method and Theory egyik tanulmánya szerint az ősember hitvilágának része volt az alkohol- és drogfogyasztás. Ezek az anyagok ugyanis - hitük szerint - megkönnyítették a túlvilággal való kommunikációt.

Bár az alkohol- és drogfogyasztás egyidős az emberiség történetével, a kutatók csak most kezdték vizsgálni a jelenség kulturális és történelmi kontextusát. A spanyolországi University of Valladolid kutatói négy archeológiai tényező mentén vizsgálták az ősidei alkohol- és drogfogyasztást.

Ezek a tényezők a pszichoaktív növények levelei, magvai és gyümölcsei; az alkoholtartalmú italok maradványai; a történelem előtti időkből származó csontvázakban található pszichoaktív alkaloidok nyomai, és a tudatmódosító szerek fogyasztását bemutató ősi ábrázolásmódok voltak. Ilyen maradványok voltak például a neolitikumból származó ősember fogai között talált ópiumszármazék egy spanyolországi ásatáson, vagy éppen egy elszenesedett vadkendert tartalmazó kézműves edény felfedezése Romániában.

A kutatók néhány kerámiakorsóban árpasört is felfedezni véltek az Ibériai-félszigeten, az olaszországi hegyekben pedig a hallucinogén anyagok fogyasztásának ősi ábrázolásaira bukkantak. Elisa Guerra-Doce, a kutatás vezetője szerint a tudatmódosító szerek nyomaira legtöbbször sírokban és rituálék színhelyén találtak, így arra jutottak, hogy a hallucinogén anyagok fogyasztása szoros kapcsolatban állt a vallási meggyőződésükkel.

Az ilyen anyagok fogyasztásának célja az eksztázis átélése volt, melyen keresztül őseink az isteneikkel kommunikálhattak. A rituálék pontos menetét még homály fedi, az azonban már ismert tény, hogy legtöbbször halotti szertartásokon voltak használatosak ezek a szerek, amelyekkel az elhunyt hozzátartozó útját segítették a túlvilágon.

Guerra-Doce szerint a hallucinogén anyagok fogyasztása szigorúan szabályozva volt, hiszen a túlvilággal való kapcsolatot jelentette, ezen keresztül pedig szent, megtisztelt szerepet tulajdonítottak neki.

 

www.dailymail.co.uk

(Fotó: National Geographic Society/Corbis)