Jump to content

Az állatvilág legextravagánsabb emlősei: a lajhárok

2014. 05. 14. 15:07

A lassúságukról és lustaságukról elhíresült lajhárokról hamar kiderül, milyen végtelenül izgalmas kreatúrák, ha közelebbről megvizsgáljuk őket.

Idejük nagy részét egy ágba csimpaszkodva, lefelé lógva töltik el. Naponta legalább tíz órán át durmolnak, és olyan lassú még az anyagcseréjük is, hogy akár egy teljes hónapba is beletellik, amíg megemésztenek egy szál levelet. ( Csak képzeljék el, amint felböffenti a szegény pára a három héttel elfogyasztott vacsoráját...)

Valóban végtelenül lassúak, egy átlaglajhár végsebessége két teljes méter percenként. (Mindezek ellenére a győri állatkert lajhárjának tíz évvel ezelőtt sikerült elszöknie a környező erdőkbe, miután ügyesen lerázta üldözőit. Veszprémi kollégája már kevesebb sikerrel járt, szabadulása utáni fél órával megtalálták ketrecétől ötven méterre.)

A legtöbb lajhár azonban nem íly kalandvágyó, kevésbé pörgős életmódjuk mellett nem is csoda, hogy hetente elég egyszer levonulniuk a talajra, hogy ügyes-bajos toalett-dolgaikat a bokrok között diszkréten elvégezzék. A tudósok oldalát ezért már régóta fúrta a nagy lajhár-rejtély: hogy képesek ezek az állatok egyáltalán lélegezni, ha mindaz a sok felesleges anyag, ami egy hét alatt felgyűlik a szervezetükben, lefelé lógva a tüdejüket nyomja? Hiszen egy lajhár testsúlyának egyharmadát a húgyhólyagjukat és beleiket feszítő vizelet és ürülék teszi ki.

Végül a Swansea Egyetem kutatói egy új elmélettel rukkoltak elő. Szerintük a lajhárok, mivel életük 90%-át lefelé lógva töltik, egyfajta extra erősítést fejlesztettek ki a belsejükben, amely, mint az autóban a biztonsági öv, a helyükön rögzíti a belső szerveiket, köztük a májat, a gyomrot és a hólyagot.

-Egy olyan állatnál, ami az ideje nagy részét lefelé lógva tölti el, a belső szervek súlyának hatalmas nyomása idővel teljességgel ellehetetlenítené a lélegzését.-állítja Rebecca Cliffe, a kutatásban résztvevő tudós.

–Ezért a lajhárok szervei a mellkas csontozatához vannak rögzítve. Ezek az állatok épp csak annyi energiát használnak fel, amennyi a lassú mozgáshoz feltétlenül szükséges, de még ettől is szabályosan kifulladnak. Óriási energiapazarlás lenne számukra minden egyes lélegzetvétellel megemelniük azt a hatalmas terhet, amit a belső szerveik jelentenek.

-Ami a lajhárokat illeti, ők a legextravagánsabb emlősök a Földön, semmi sem szokványos, amit csinálnak. –lelkendezik róluk a kutatás másik résztvevője, Rory Wilson professzor.

(Kép: thingstodo.viator.com)