Jump to content

Miért nem tartósak már a háztartási gépek?

2014. 05. 09. 15:16

Az első mosógépem egy örökölt darab volt, de az alatt a tíz év alatt, amit nálam töltött, egyetlen egyszer kellett csak hozzá szerelőt hívnom. Később levittem a nyaralóba, ami óriási hibának bizonyult: az otthonomban azóta felbukkanó vadiúj gépek öt évig sem bírják, mielőtt végleg tönkremennének.

Mondanom sem kell, a nyaralóban lévő régi mosógép persze gond nélkül elmuzsikál azóta is...

De mi lehet az oka, hogy manapság már nem olyan tartósak háztartási gépeink? Talán már direkt nem az örökkévalóságnak építik őket? És vajon megéri jobb, de drágább háztartási gépeket vásárolnunk a hosszú lejáratú garanciáért cserébe?

A gyártók is elismerik, hogy manapság már nem készülnek olyan háztartási eszközök, amik a korábbiakhoz hasonlóan kiállnák az idő próbáját. Igaz, az áruk sem olyan magas. És mindezért tudják, ki a felelős? Hát természetesen az okostelefonok! A vadonatúj, okos kütyük mellett az emberek megszokták, hogy minden évben feljavított, ’még eggyel újabb’ eszközök boldog tulajdonosai lehetnek. Emiatt a háztartási gépekből sem elégszünk meg a pár évvel ezelőtti ’vacakkal’, hanem mindig újra, jobbra vágyunk. Mellette persze mindezt olcsón szeretnénk megkapni, ami persze a minőség rovására megy.

Ezekből az okokból kifolyólag viszont az elmúlt tíz évben egy mosógép várható élettartama három évvel lecsökkent, tízről hétre.

Ráadásul egyre népszerűbb az online vásárlás is, ami kikezdte a kereskedő-vásárló szoros kapcsolatát is. Régen még az értékestő bolt vállalta a garanciális javítást, manapság ez már egyre ritkább. Ha valami elromlik, sokszor olcsóbban járunk, ha inkább szemétre hajítjuk, és veszünk egy újat, minthogy végigjárjuk a garanciális javítás rögös útját az elszállítástól a panaszáradatokon keresztül egészen az ismeretlen szerelő tehetetlenül széttért kezéig: sajnos a gép már csak nagy költséggel javítható.

Megéri tehát, ha többet áldozunk rá, és veszünk egy extrahosszú garanciális gépet? A szakember szerint nem feltétlenül. Egyrészről ezek a gépek valóban nagyon drágák, tehát sokan nem is engedhetik meg maguknak. Mások pedig nem szeretnének lemondani emiatt arról a lehetőségről, hogy hat-hét év elteltével egy új, modernebb berendezést vásárolhassanak, ha az előző már tönkrement.

(BBC, kép: idiva.com)