Jump to content

A nyerő kő-papír-olló stratégia

2014. 05. 07. 15:44

Az ember azt gondolná, kő-papír-ollózásban aztán végkép nem lehet csalni. Pedig de. Egy kutatás most kidolgozta a nyerő stratégiát, aminek segítségével ezentől nem kell, hogy kövünk szégyenkezve alulmaradjon egy vacak papírral szemben.

Kínai matematikusok egy csoportja megállapította, hogy bár a kő-papír-ollózás során úgy tűnik, a játékosok véletlenszerűen mutatnak bizonyos formákat, mégis felfedezhető játékukban egy bizonyos minta, amit könnyen kiaknázhatunk, hogy ezzel is megnöveljük a nyerési esélyeinket.

A kutatás vezetője, Dr Zhijian Wang 360 egyetemista segítségével vizsgálta meg a játékban levő rejtett trükköket. A 60 csoportra osztott hat-hat játékosnak 300 menetet kellet lejátszaniuk. Azt már korábbi kutatások is megállapították, hogy a játékosok átlagban egyenlő mértékben dobtak követ, papírt és ollót, ami szintén a véletlenszerűség-elméletet bizonyítja.

Azonban Zhijian arra az érdekes felfedezésre tett szert, hogy a nyertes fél rendszerint megmarad a nyerő formánál, tehát ha kővel sikerre tett szert, a következő menetben is követ fog mutatni. A vesztes fél azonban stratégiát vált, és a sorban következő formát fogja mutatni, tehát ha ollóval veszített a kő ellenében az előző körben, akkor legközelebb követ fog mutatni.

Azt nem tudta megmondani a kutató, vajon ez a stratégiánk bele van-e építve az agyunkba, vagy más oka van-e az univerzális technikának. Innentől viszont már nyert ügyünk van, feltéve ha ellenfelünk nem olvasta el ezt a cikket. Szóval ha biztosra akar menni, a stratégia memorizálása után feltétlenül semmisítse meg a számítógépét... 

(Telegraph, kép: blog.sleepingsimple.com)