Jump to content

A pin-up képek valódi modelljei

2014. 05. 01. 11:03

A retro-hullámmal az ötvenes évek pin-up képei is újra divatba jöttek. Érdekes a rajzokon megfigyelni, hogy a photoshop előtti időkben mik voltak azok a jegyek, amiket megváltoztatott a művész az eredeti modellekhez képest az áhított tökéletes nőideál eléréséhez.

A pin-up girl-ök, vagyis címlaplányok képei újságokban, magazinokban és képeslapokban jelentek meg, de naptársorozatok is készültek belőlük. A képeket a lelkes rajongók kivágták, majd felszögezték a falra –innen az elnevezés: pin up, azaz kitűzni (való).

A képeken szereplő hölgyek alakja a kor ideálja szerint ívesen formás, darázsderék és gömbölyű fenék jellemzi őket, hosszú, harisnyakötős lábaik kivillannak a szoknyáik alól, a telt keblek, csodálkozó szemöldökök, dús ajkak és cicaszemek mind elengedhetetlen kellékei a műfajnak.

 

A pin-up művészet egyik neves képviselője a Minnesota-i születésű Gil Elvgren, aki 1937-től publikálta szépséges pin-up hölgyeit a legnevesebb amerikai lapokba.

A kissé karikatúra-szerű képek azonban nem kizárólag a művész fantáziájának szüleményei. Rajzaihoz valódi, hús-vér modellek fényképeit használta fel. Ha egymás mellé tesszük az ihletadó fotókat és a belőlük készült rajzokat, pontosan látszik, mely részeket hagyott meg a művész szinte érintetlenül, és mely vonásokat hangsúlyozott ki a nagyobb hatás kedvéért.

(Képek: Daily Mail)