Jump to content

A virtuális szakítás okai

2014. 04. 28. 11:32

Rendszeresen előfordul, hogy Facebook ismerősei törlik önt a barátok listájáról? Egy amerikai kutatás szerint ez összefüggésben állhat a vallásos, vagy a politikai nézeteivel.

A Colorado-i egyetem két kutatásában arra volt kiváncsi, vajon kik azok az emberek, akiket a Facebookon általában ’unfriendelnek’, azaz akikkel a közösségi oldalon megszakítják a barátságot, illetve hogy a ’szakítás’ áldozatai hogyan reagálnak erre.

A kutatás szerint a leggyakrabban lepattintott barát rendszerint egy régi középiskolai ismerős.

-A leggyakoribb oka, ha valakit törölnek az ismerősök sorából, ha az rendszeresen posztol vallásos, vagy politikai bejegyzéseket. –állítja Christopher Sibona, a kutatás egyik munkatársa. –A másik ok, ha gyakran tesz ki unalmas, érdektelen tartalmakat.

A kutatás megállapította, hogy a leggyakrabban ’unfriendelt’ emberek közé a következők tartoznak:

1. Középiskolai ismerős

2. Barátok barátai

3. Munkatársak

4. Hasonló érdeklődésű barátok

A kutatók azt vették észre, hogy a kollégákat legtöbbször a való életben elkövetett tetteikért, és nem az oldalon való viselkedésükért törölték az ismerősök sorából.

A középiskolai barátok pedig azért lehetnek listavezetők a kutatók szerint, mert valószínűleg kamasz korukban még nem adtak olyan erősen hangot vallásos, vagy politikai nézeteiknek, később viszont ez sokak számára zavaró, vagy bántó lehet.

A kutatás során azt is megvizsgálták, hogyan reagál a frissen kizárt egyén a barátság törlésére? E szerint a leggyakoribb reakciók a következők voltak:

1.- Meglepett

2.- Zavart

3.- Csodálkozó

4.- Szomorú

Ami az érzéseinket illeti, sok múlik azon, mennyire álltunk közel a másikhoz, amikor a ’szakítás’ megtörténik. Nyilván ha a legjobb barátunk töröl minket ilyenformán, az komolyan megérint, de akkor is nagyon rosszul eshet, ha egyébként sűrűn látogattuk a másik oldalát. Csökkentheti a rossz érzéseket, ha később meg tudjuk egymással beszélni a kenyértöréshez vezető okokat, vagy ha arról már esetleg beszéltek korábban.

Arra is rámutatott a kutatás, hogy inkább azokkal szakítjuk meg a Facebookon a kapcsolatunkat, akikkel egykor szorosabb kapcsolatot ápoltunk, és nem távoli ismerősökkel.

Ezek az eredmények viszont figyelmeztetőek lehet mindenki számára: bár egy kattintással meg lehet szabadulni egy nemkívánatos kapcsolattól, lehet, hogy érdemes nem virtuális körülmények között azért tiszta vizet önteni a pohárba, hogy később se maradjon senkiben rossz érzés a történtek miatt.

(Kép: geekosystem.com)