Jump to content

Tegyünk a klímaváltozás ellen: együnk kevesebb húst!

2014. 04. 02. 07:41

Ha Ön is aggódik a klímaváltozás miatt, érdemes elgondolkodnia azon, hogy áttér a vegetáriánus étrendre. Egy svéd kutatás szerint az átlaghőmérséklet tovább fog nőni, hacsak az emberek nem döntenek a kevesebb hús és tejtermék mellett.

Az ENSZ szükségszerűnek tartja, hogy a hőmérséklet emelkedését átlagosan 2 Celsius fok alatt tartsuk. A cél eléréséhez erősen csökkenteni kell az üvegházhatást és gázkibocsátást a század végéig, főként az energiaiparban és a mezőgazdaságban.

A Göteborgi Chalmers műszaki egyetem kutatói szerint nem elegendő viszont a mezőgazdaságban a termelés visszafogását elősegítő modern eljárások és eszközök. „A marhahús és tejtermékek fogyasztásának csökkentése elengedhetetlen a 2 fokos hőmérséklet-emelkedés tartásához” – rögzítik a tanulmányban. Ha nem csökkentik a mezőgazdasági termelés során kibocsátott gázokat, a dinitrogén-oxid és a metán 2070-re megduplázódhat a Földön. Ez a kitűzött 2 Celsius fokos cél elérését teljesen ellehetetleníti.

Szerencsére van arra is példa, hogy a cégek tesznek valamit a fenti cél eléréséért. Olyan trendeket láthatunk, hogy a vállalatok a húsfeldolgozás és tejtermék-előállítás során elkezdtek hatékonyabb technológiát használni, de vannak trükkök is. Az egyik például az, hogy a rizsföldekről leszivattyúzzák a vizet, így csökkentve a vízben élő, metánt termelő baktériumok számát. A másik technológiai fogás az, hogy olyan kiegészítő táplálékot adnak az állatoknak, ami által kevesebb lesz a gázkibocsátásuk. Nem is gondolnánk, hogy mennyire megterhelik a légkört: a szarvasmarhák és juhok annyi gázt termelnek, ami Ausztrália mezőgazdasági kibocsátásának kétharmadát teszi ki. A svéd kutatócsoport szerint, ha ezek a fejlesztések elterjednének, az közelebb vinne minket a célhoz, de még így is volnának hiányosságok.

De mégis hogyan tudnánk telhetetlen fogyasztói társadalmunkat visszatartani a hús és tejtermékek fogyasztásától? Valószínűleg nem elég megkérni az embereket, hogy változtassanak étkezési szokásaikon. Érdekes lehetőség lenne viszont a probléma gazdasági megközelítése: egy tavalyi tanulmányban a kutatók azt állították, hogy a marhaállomány 3,6 milliárddal csökkenthető lenne, ha helyette adókat vezetnének be.

Az elemzés a húsra kivetett adó, és a magasabb árak messzemenő hatásait vizsgálja. „A fogyasztói magatartás befolyásolása napjaink egyik legnagyobb kihívása, amely csak bizonyos ösztönzők segítségével fog megvalósulni.” – nyilatkozták a tudósok.

 

www.theatlanticcities.com

(Fotó: www.factorfictionnutritionblog.com)