Jump to content

Örök nyugalomban

2014. 04. 02. 15:06

Emir Ozsahin fotográfus megkapó képeken örökít meg elhunyt kedvenceket. A fotókon úgy tűnik, mintha az állatok csak elszenderedtek volna, hogy ennél mélyebb üzenetről van szó, arra legtöbbször csak a szűrt őszi fény enged következtetni.

Emirt egy közeli barátjának halála gondolkodtatta el, vajon hogyan tudná a fotózást arra használni, hogy megkönnyítse a szeretteink elvesztése fölött érzett szomorúságunkat? A fotográfus barátnője 19 évesen halt meg egy tragikus autóbalesetben.

-Egyszerűen nem tudtam kiverni a fejemből a képet, ahogy ott fekszik, újságpapírral betakarva. Miközben igyekeztem ezt a rút jelenetet elfelejteni, rádöbbentem, hogy ezzel együtt a régi, szép emlékképek is halványodni kezdenek az emlékezetemben.

-Nem lett volna szabad, hogy ez legyen az utolsó képem róla. Vagy talán nem kellett volna megnéznem azt a balesetről készült képet...

Az elhunyt állatokról készült fotósorozatának célja, hogy olyan színben állítsa be modelljeit, ahogyan a gazdáig szeretnének rájuk emlékezni.

-Dolgoztam állatokkal, és mivel ők nagyon közel állnak az emberekhez, hozzánk hasonlóan is éreznek. Úgy bánunk mi is velük, mint az embergyerekekkel.

Sok állatorvost megkeresett, akiket megkért, beszéljenek a hozzájuk látogató embereknek a munkájáról. A sorozatához apró bútorokat rendelt, amibe beleillenek az állatkák, köztük egy picike kádat is a jégmadár számára. A képeket a szülei isztambuli kertjében készítette el.

A képeken szereplő állatok nagy része az utcán, vagy menedékhelyen elhunyt állatokat ábrázolja. Elkészítésük után méltóképpen eltemette az állatokat.