A termesztők új szuperkajaként most fekete színű paradicsomot kísérleteztek ki. Az „Indigó rózsa” fantázianévre hallgató paradicsom piros és a lila növények keresztezéséből született. Mi inkább halloweeni partifalatként tudnánk elképzelni ezt a gót caprese-be illő zöldséget, pedig állítólag egészségesebb is, mint hétköznapi, piros társai.
Az új fajta paradicsom társaihoz hasonlóan zöld színben pompázva látja meg a napvilágot, és csak megfelelő érés után válik feketévé.
Amerikai tudósok antociánt is tartalmazó lila paradicsomot fejlesztettek ki, mely antioxidáns tartalmának köszönhetően hatékonyabban segít a cukorbetegség és az elhízás elleni harcban, mint hagyományosabb, piros társa. A fekete paradicsom zamatában is eltérő: kevésbé édes, de pikánsabb ízvilág jellemzi, ezért akár grillezve, akár salátában is kiváló.
Az Indigó rózsa nevezetű fajta egyébként Jim Myers oregon-i professzor nevéhez fűződik, aki a paradicsomok egészségünk szempontjából előnyös tulajdonságait vizsgálta. Azt találta, hogy a lila pigmentáció hátterében az antocián áll, akárcsak a feketeszedernél. Ezek után keresztezte a lila paradicsomot néhány vad rokonával, és így jött létre a fekete (rocker) paradicsom.
(Kép: looneypalace.com)