Jump to content

Kötögessünk és okosodjunk!

2014. 03. 26. 07:52

Több kutatás is megerősítette, hogy a kötés (és más kézügyességet fejlesztő foglalkozások) természetes antidepresszánsként hat, segít levezetni a feszültséget és a stresszt, miközben mentálisan is frissen tart.

Emlékszünk a Grace klinika című sorozat azon jelenetére, amelyben a főszereplő, Meredith kötéssel próbálja kordában tartani szexuális energiáit? Nos, a sorozat készítői valószínűleg tudhattak a kötés stresszoldó hatásairól. A legfrissebb tanulmány szerint nem csak a feszültséget segít levezetni, de olyan hatással is rendelkezik, amit egy meditáció során ugyanúgy érezhetünk. Vagyis nyugtat, és segít úrrá lenni belső káoszunkon.

Éppen ezért, a kötés a poszt-traumatikus stressz szindróma kezelésében is nagyon eredményesnek mondható. „A folyamat során olyan hatások érik a pácienst, mint amit a meditációnál is megfigyelhetünk” – mondja Victoria Schindler, terapeuta. „Többek között csökkenti a stresszt és segít a gyulladások kezelésében is. Testünk folyamatos stressznek van kitéve, mert az agyunk nem tud különbséget tenni a főnökkel való megbeszélés és egy medvetámadás között. A kötés során folyamatosan ismétlődő mozdulatok stimulálják a paraszimpatikus idegrendszert, segítve ezzel vészreakcióink lecsillapítását” – folytatta a szakember.

Mivel a kézműves foglalkozások és a kézügyességet fejlesztő hobbik agyunk különböző területeit aktiválják  memória, koncentráció, térlátás, kreativitás és problémamegoldó képességek – sokan úgy vélik, hogy ezek a tevékenységek fiatalon és frissen tartják agyunkat, és segítenek a demencia és agysorvadás megelőzésében.

 

jezebel.com  

(Fotó: seattle.metblogs.com)