Jump to content

Óvoda az őserdőben –elefántoknak

2014. 03. 18. 11:23

Zambiában elefántok ezreit mészárolják le az agyaraikért gátlástalan orvvadászok. Az elpusztult nőstények után hátramaradt kiselefántokra emberi segítség nélkül a biztos halál várna.

Zambiában, ahol egyáltalán nem büntetik szigorúan az orvvadászatot, nagyon gyakori, hogy orvvadászok anyaállatokat is leölnek az agyaraikért. Az elárvult kiselefántok azonban nemcsak rettenetes traumán mennek keresztül, de anyai gondoskodás nélkül pillanatok alatt el is pusztulnak a vadonban.

Egy angol lány, Rachel Miután miután lediplomázott biológiából, fogta magát, és 2008-ban Afrikába utazott, hogy régi álmát valóra váltsa, és részvegyen egy nemzetközi állatmentő programban. Ma már ő az egyik főmunkatársa annak a programnak, amely az elárvult kiselefántokat megmenti, és biztonságba helyezi Dél-Afrikában. Rachel nem csak segít az elárvult állatoknak meggyógyulni, és kiheverni a traumát, mellette a mentés 24 órás segélyszolgálatában is résztvesz.

Rachel igazgatja a Lilayi elefánt óvodát, Dél-Afrika egyetlen elefánt árvaházát, mely kapcsolatban van az orvvadászellenes Nemzetközi Erdőkerülők Szövetségével (Game Rangers International ) és az Állatok Jólétéért Alapítvánnyal (Fund For Animal Welfare).

Amikor egy anyaállatot elpusztítanak az agyaráért, az elárvult csemetéik hamar lesoványodnak, mivel két-három éves korukig szükségük lenne az anyatejre a fejlődésükhöz. Ráadásul az elefántcsorda is kiközösíti őket, mert gyenge állapotukkal csak felhívnák magukra a ragadozók figyelmét. Emberi beavatkozás híjján a kiselefántok minden bizonnyal elpusztulnának.

Az elefánt árvaház 2012-ben nyílt meg, Rachel addig a vadonban élt hónapokig, a modern élet bármilyen kényelmi eszköze nélkül. Itt lobbant olthatatlan szenvedélyre jelenlegi munkája iránt, amikor rátalált a két éves kislányelefántra, Sunira. A szerencsétlen állatkára orvvadászok támadtak fejszével, miután az anyját megölték. Rettenetes sérüléseiből Rachel és csapata gyógyította meg. Hogy járni tudjon, lábára egy speciális fémcipőt készítettek, fájdalmai enyhítésére pedig akupunktúrás kezelést alkalmaznak.

Az árvaház egy másik érdekes hátterű lakója a fiatal bikaborjú, Zambezi. Megmentésének körülményeiről egy szafari-hotel pincére mesélt: egyik nap arra lett figyelmes, hogy az úszómedencében egy furcsa vendég pancsolgat. Ám ahogy közelebb ment, észrevette, hogy a gyanús figura nem más, mint az egy hónapos bébielefánt. A szerencsétlen árva miután elvesztette az anyukáját feltehetőleg megszomjazott, és így esett bele ivás közben a medencébe.

Az állatokat, gyógyulásuk után szabadon engedik a vadonba, onnantól fogva a zambiai Kafue Nemzeti Parkban élhetnek ellenőrzött körülmények között, biztonságban.

(Forrás: Daily Mail)