Jump to content

Ez a fiú nem játékszer!

2014. 03. 17. 11:58

Ijesztő új tendencia ütötte fel a fejét Olaszországban: fiatal férfiak durván bántalmazzák idősebb barátnőiket. Míg más országokban a fiatalemberek némi anyagi támogatás és romantika reményében keresik a tehetősebb, érett asszonyok társaságát, addig úgy tűnik, itt inkább csak jól helyben akarják őket hagyni.

Antonella úgy érezte, végre megtalálta a boldogságot, miután negyedévszázados házasságából kilépve otthagyta erőszakos férjét, és az interneten keresztül megismerkedett a nálánál jóval fiatalabb fiújával. Azonban reményeiben csalatkoznia kellett. Berepedt bordák, törött orr, megaláztatás és tengernyi lelki sérülés jutott a remélt gyönyörök helyett osztályrészül. De még mindig szerencsésebben járt, mint sorstársa, Beatrice, akit 15 évvel fiatalabb barátja késelt halálra tavaly karácsonykor.

Sajnos a házasságon belüli erőszak nem újkeletű Olaszországban. Egy segélykérő vonal, a Telefono Rosa adatai szerint minden harmadik nap meghal egy nő férje, vagy barátja kezei által, számol be róla a The Daily Beast. Ám Beatrice és Antonella esete azért kirívó és nyugtalanító is egyben, mert rámutatnak egy újabban terjedő, aggasztó jelenségre. Egyre növekszik azoknak a szerencsétlen nőknek a száma, akik kilépve rossz, tönkrement házasságukból fiatal szeretőiktől remélnek boldogságot, ám helyette durva bánásmóddal, erőszakos magatartással találják szembe magukat.

A Couger Italia az első olyan oldal Olaszországban, ami kifejezetten a couger-jelenségre specializálta magát. (A couger-nek, azaz pumának nevezik azokat az érettebb nőket, akik a maguknál jóval fiatalabb férfiak romantikus társaságát keresik.) Az oldal szervezőit is aggasztja az egyre növekvő erőszak regisztrálóikkal szemben, ezért arra kérik a hölgyeket, szűrjék meg jobban, ki az, akivel találkozni akarnak, és emellett hasznos tanácsokkal, tippekkel is próbálják őket segíteni.

Van ok az aggodalomra. 2012-ben 124, 2013-ban pedig 128 nő halt erőszakos halált férje vagy szeretője kezei által. A lényeges különbség azonban az áldozatok és elkövetők korában rejlik. Míg a női áldozatok egyre idősebbek, addig gyilkosaik egyre fiatalabbak: a 45-54 év közötti áldozatok száma 28%-kal nőtt meg tavalyhoz képest. A Telefono Rosa adatai szerint 2013-ban a családon belüli erőszakot elszenvedő nők 35%-a volt 35 és 45 éves közötti, 20%-a pedig 55-64 év között. Az áldozatok több, mint 20%-a jó állással rendelkező, diplomás nő volt, azaz nem annak a csoportnak volt a tipikus tagja, amelyből a családon belüli erőszak áldozatai általában ki szoktak kerülni. Egy másik felmérés szerint több, mint 7 millió olasz nőt bántalmaztak már legalább egyszer fizikailag, vagy szexuálisan élete során.

Az egész aggasztó jelenség mögött valószínűleg az a hagyományos olasz neveltetés áll, mely elmulasztja megtanítani a fiúknak, hogy a nők velük egyenrangúak.

Dacia Maraini, a Telefono Rosa munkatársa még hozzáteszi: -Ezek az adatok azt mutatják, hogy nincs egységes forgatókönyv és nincs áldozat-típus. Minden nő egyaránt sebezhető.

(Kép: The Guardian)