Jump to content

Egy jó tanács Hillary Clintontól

2014. 02. 27. 08:47

A New York University-n tartott beszédében rengeteg hasznos tanáccsal látta el a jelen lévő fiatal hölgyeket az Egyesült Államok volt külügyminisztere, Hillary Clinton.

„A leghasznosabb tanácsot, amit valaha hallottam, Eleanor Roosevelt adta az 1920-as években. Azt mondta: a közéleti szerepet betöltő nőknek olyan vastag bőrt kell növeszteniük, mint egy rinocérosznak” – mondta Mrs. Clinton, és ezzel a lényegre tapintott. Sem az üzleti életben, sem a politikában nincs helye érzelgősségnek, bizonytalanság, sértődésnek vagy szerénységnek. De miért is lenne? Mindkét szférában nehéz, felelősségteljes és racionális döntéseket kell hozni. Kiállni az emberekért – vagy félreállítani őket.
Ebben az esetben mindegy, hogy férfi vagy nő van-e az adott szerepben. Törékenységgel vagy előzékenységgel ezen a területen egyszerűen nem rúgnak labdába. Elvégre hány igazán nőies és sikeres vezetőt vagy politikust van szerencsénk ismerni? Bizony, nem sokat.

Mrs. Clintonnak bizonyára számos tapasztalata van e téren, hiszen az egykori amerikai elnök, Bill Clinton feleségeként rengeteg támadásnak és rosszindulatnak volt kitéve az ominózus Lewinsky-ügy kapcsán.
„Amikor te akarsz lenni a változást elindító személy és ennek a szerepnek a kihívásait mérlegeled, fontos megtanulni különbséget tenni a komoly kritika és a személyeskedés között. Fontos továbbá, hogy megtanuljuk meghallani kritikusaink szavait és értékelni a kapott információt, szem előtt tartva, hogy az honnan is jön valójában.”

Sheryl Sandberg, sikeres vállalati igazgató egyik előadásában a nők és a siker kapcsolatára világított rá. Kifejtette, hogy a nők legtöbbször alábecsülik képességeiket (pl. egy teszt írásakor), míg a férfiak rendszeresen az eredmény fölé lőnek annak megbecsülésekor; hogy a nők a munkahelyükön nem állnak ki magukért annyira, mint amennyire az adott esetben szükséges volna; és legfőképpen: a férfiak mindig saját maguknak és kvalitásaiknak tulajdonítják az elért sikert, míg a nők leggyakrabban külső tényezőknek tudják be azt.

Éppen ebből kifolyólag, ha végig gondoljuk ezen tények messzire mutató és igen ártalmas hatásait, nyilvánvalóvá válik Hillary Clinton üzenetének oka. Bölcs és nagy tapasztalattal rendelkező nő lévén Mrs. Clinton pontosan tudja, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdenie a XXI. századi nőknek és milyen hosszú út áll még előttük. Mindezeket figyelembe véve osztotta meg a közönséggel a tanácsot, amelyet egyre több nőnek kellene megfogadnia: tessék vastag bőrt növeszteni, hölgyeim!

 

(Fotó: www.businesinsider.com, wpnglobal.com)