Jump to content

Készítsünk saját diafilmet!

2014. 02. 24. 11:11

A diafilmezést érdekes módon minden gyerek szereti, kicsik és nagyok egyaránt. Hát még micsoda öröm lehet, ha a falra vetítve nem csak a megszokott, régi mesék kerülnek, hanem a saját készítésű, saját illusztrációjú művek is!

A Diafilmgyártó Kft. idén ünnepeli hatvanadik születésnapját. E jeles alkalomból a vetítések és kiállítások mellett háromféle pályázatot hirdetett meg kicsi és nagyobb gyerekek részére. Mindegyik kategória első három helyezete ajándékcsomagot kap, illetve a legjobb pályamunkák a honlapon is megjelennek majd.

1.- Gyerekrajz-pályázat

Ide óvodás kortól 8 éves korig várják a jelentkezőket, egyénileg, vagy akár csoportban is. A munkákat papíron, vagy digitálisan is el lehet küldeni. A feladat: írjanak a gyerekek egy születésnappal kapcsolatos mesét, melyhez illusztrációként rajzokat is készíthetnek. A beérkező munkákat Kállai Nagy Krisztina és Rényi Krisztina grafikusok, illetve Csehné Lendvai Gabriella, a Diafilmgyártó Kft. ügyvezetőjének háromtagú zsűrije értékeli majd.

2.- Meseírópályázat

8-12 éves gyerekek jelentkezését várják, akiknek a Diafilmgyártó Kft. által megadott hat-hat kép alapján kell szabadon választott témájú mesét írnia. A beérkező munkákat Berg Judit, a Rumini könyvek szerzője, Pompor Zoltán, gyermekirodalmi szakértő és Balázs Eszter Anna, a Kolibri Kiadó főszerkesztője zsűrizi.

3.- Árnyjáték készítés

Itt elsősorban a 7. osztálynál idősebb gyerekeket célozza meg a pályázat, melynek célja egy állatmese árnyjátékszerű feldolgozása kisfilmre, legfeljebb két percben. Itt is jelentkezhetnek a gyerekek egyénileg, de csoportban is. A kiválasztott mese figuráit elkészítése után a vetítő fényénél mozgatva őket játszhatják el a gyerekek a mesét. A beérkező filmeket Süveges Gergő, az MTVA munkatársa, Papp Miklós, a Kolibri Kiadó ügyvezetője, illetve a közönség értékeli.

Mindhárom pályázat esetében a beküldési határidő április 20-a, az eredményhirdetésre pedig május 10-én kerül majd sor az Örökmozgó Filmmúzeumban.

(Kép forrása, és további információ: www.diafilm.hu)