Jump to content

Vissza a közeljövőbe!

2014. 02. 19. 12:39

Amióta megjelent az 1989-es filmben a szuperintelligens önbefűzős cipő, azóta várják a rajongók epedve, hogy végre a valóságban is magukénak tudhassanak egy ilyen remek darabot. A Nike legfrissebb bejelentése nagy reményekkel töltheti el őket: már nem kell sokáig várakozni!

A Vissza a jövőbe 2. című film egyik híres jelenetében a Michael J. Fox által alakított Marty McFly belebújik egy pár Nike tornacsukába, ami azonnal befűződik magától, köszönhetően a szuper erő-pertlinek.

2010 óta keringtek pletykák arról, hogy egyszer tényleg piacra dobják a szupercipőt, amikor a Nike cég levédette az ’önmagától befűződő cipő’ technológiáját. Az önbefűzős cipő pertlijei automatikusan ki és befűződnek, illetve a bokarésznél található pánt magától a lábra illeszkedik.

A cég már 2011-ben kiadott egy korlátozott számú McFly cipőt. A készlet 1500 párját mind az eBay-en értékesítették, az ebből befolyó összeggel, mintegy hat millió dollárral pedig a Michael J. Fox Alapítványon keresztül a Parkinson-kór kutatását támogatták. (A színészt 1991-ben diagnosztizálták Parkinson-kórral. Betegsége miatt 2000-ben kénytelen volt visszavonulni a színészettől. Elkötelezett híve a kór kutatásának, alapítványát 2010-ben hozta létre.)

A tervező, Tinker Hatfield most viszont azt ígéri, egy új technológiának köszönhetően 2015-ben végre tényleg megérkezik az igazi, önbefűzős változat is! Mégpedig azért jövőre, mert ez az az év, amelybe a filmbeli főszereplő előre utazik.

Azoknak, akik úgy érzik, nem bírják ki türelemmel a cipő megjelenéséig hátralevő egy évet, megnyugtató lehet a gondolat, hogy létezik az önbefűző cipőnek egy fapados változata. Egy amerikai feltaláló, Blake Bevin már korábban megalkotta a saját önbefűző cipőjét „addig, amíg a Nike elő nem rukkol egy kifinomultabb megoldással”. Az ő megoldása szerint amikor az ember belelép a cipőbe, egy szenzor érzékeli a lábnyomást, majd aktiválja a két szervómotort, melyek behúzzák a cipőfűzőket.

Forrás: Daily Mail

Kép forrása: pto.hu