Jump to content

Ingyen HPV-oltás tiniknek

2014. 02. 14. 08:04

2014 őszétől iskolai kampányoltások keretében fogják beoltani a szexuális élet megkezdése előtt álló 12-13 éves lányokat a méhnyakrák elleni vakcinával. Mindezzel együtt még mindig igen nehéz eldöntenie az egymásnak ellentmondó hírek miatt egy szülőnek, hogy kitegye-e a gyerekét egy újabb oltásnak, vagy sem?

Az oltás úgymond kötelezően felajánlandó a hatodikosoknak. A védőnők és az iskolaorvosok a tanév megkezdése után az ellenőrzőbe behelyezett pótlapon tájékoztatják majd erről a szülőket, s egyben kérik majd a hozzájárulásukat a jelenleg több tízezer forintos oltás beadásához. Kétféle oltóanyag van a piacon: az egyik négy, a másik két HPV-típus ellen nyújt védelmet. Ami közös bennük, az a két magas kockázatú típus (HPV16 és 18) elleni védelem, de a négykomponensű oltás e mellett még két alacsony rizikójú típus ellen is véd. Az, hogy az állam melyik oltást biztosítja majd ingyen, egyelőre nem tudni.

Magyarországon évente 1000–1300 méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak és évente 500 nő hal meg a HPV által okozott rákbetegségben. Virológusok szerint, ha a gyermek még szexuálisan érintetlen korban kapja meg az oltást, és felnőttként rendszeresen részt vesz méhnyakrákszűrésen, 93 százalék eséllyel kerülheti el a méhnyakrákot. Ugyanakkor sokan mondják, hogy ismét itt egy felesleges oltás, ami csak egy jól jövedelmező biznisz egyeseknek, nem is beszélve arról, hogy a kutatásokat nem kiskorúakon, hanem felnőtteken végezték el, és még messze nem ismerik a hosszútávú hatásait, ezért felelőtlenség így elkezdeni a tömeges oltást.

Fontos tudni, hogy a HPV-oltás csak néhány vírustörzs ellen nyújt védelmet és a méhnyakrák nem csak HPV-fertőzés következtében alakulhat ki, hanem dohányzás, fogamzásgátlók, hormonális késztímények vagy legyengült immunrendszer miatt is. Aki dilemmázik, hogy beadassa-e a gyereknek egy újabb oltást, vagy sem, az mindenesetre alaposan tájékozódjon a témában.