Jump to content

Martha Stewart Főzőiskolája és praktikus vásárlási tippjei

2013. 08. 14. 19:45

Martha Stewart világhírű amerikai üzletasszony, magazinkiadó, televíziós személyiség, mindemellett számos sikerkönyv szerzője. Az egyik legnagyobb példányszámban elkelt könyve alapján 2012-ben, azonos címen készítette el a Marta Stewart Főzőiskolája című 13 részes műsorát, amelyet itthon elsőként a TV Paprika tűz műsorára augusztusban.

Minden egyes epizód egy-egy ételcsoport vagy épp ételkészítési technika köré épül, így a házigazda egy-egy adást szentel a tojásnak éppúgy, mint a rizsnek, a zöldségeknek, a húsáruknak vagy épp a mártásoknak. Olyan fortélyokat is bemutat, amelyek mindenki számára egyszerűvé teszik a párolást és a sütést. Egyik epizód sem lesz mentes Martha bombabiztos fortélyaitól, már az első adásban bemutatja, ő hogyan főzi a tökéletes keménytojást.

A műsor – az amerikai sajtó szerint – egy kisebb forradalmat hoz a főzőműsorok világába: minden körítés, sallang, tréfálkozás és váratlanul betoppanó vendégek helyett Martha nem tesz mást, mint egyszerűen főz, egy letisztult és cseppet sem hivalkodó konyhában. Remek és egyszerű technikákat mutat be, amelyeket bárki elsajátíthat, a főzés teljes folyamatát végigkísérhetjük vele.

Az első adás augusztus 19-én mutatkozik be a TV Paprika műsorán, este 19:30-kor, éppen pár nappal Martha 72. születésnapja után

Az alábbiakban eláruljuk Martha praktikus vásárlási tanácsait!

1. Mindig írjunk listát!

Vásárlás előtt érdemes megvizsgálni a hűtő és a kamra tartalmát, és listát készíteni a hiányzó dolgokról. Így nagyobb esély van rá, hogy csak azt vegyük meg, amire valóban szükségünk van. Ha még hatékonyabbak akarunk lenni, a listán tömbösítsük azokat a tételeket, amelyek egy részlegen találhatók a boltban.

2. Többet, kevesebbért!

Az olyan tartós élelmiszereket, mint a tésztát, a rizst, konzerveket, fűszereket érdemes nagy tételben vásárolni akciók idején, otthon pedig légmentesen záródó dobozokban tárolni. Hasznos dolog előre megtervezni a heti menüt is, és ahhoz igazítani a nagybevásárlást, így sokat spórolhatunk. A főételek alapanyagai és a maradékok pedig újra felhasználhatóak, például egy finom szendvicsbe vagy salátába.

3. Vásároljunk jóllakottan!

Semmiképp sem ajánlott éhesen, vagy esetleg éhes gyerekekkel elindulni egy hipermarketbe. Ha odafigyelünk erre, elkerülhetjük, hogy túlvásároljuk magunkat, vagy sokat költsünk egészségtelen, vagy drága dolgokra.

4. Törekedjünk a frissességre!

Törekedjünk arra, hogy mindig a szezonnak megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket vásároljuk meg. Ezek a legfrissebbek, így több vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, és gyakran jóval olcsóbbak is, mint szezonon kívüli társaik.

5. Szánjunk időt otthon az élelmiszerek praktikus elpakolására!

A mirelit vagy félkész élelmiszer helyet érdemes kevésbé előkészítettet választani, és saját kezűleg, saját ízlés szerint felporciózni, előfűszerezni, lefagyasztani. A húst például eloszthatjuk külön zacskókba, így sokkal egyszerűbb a tárolása, és kevesebb időt vesz igénybe, ha sütés előtt kiolvasztjuk.

6. Szárítsuk ki a megmaradt fűszereket!

A friss fűszer fantasztikus dolog, de gyakran előfordul, hogy nincs szükségünk az egész csokorra, amit megvásároltunk. Kössük össze a maradékot, és száruknál fogva lógassuk le egy fogasról vagy polcról, hogy kiszáradjanak. Ha ez megtörtént, tároljuk légmenetesen záródó dobozban a kamra polcán fűszereinket.

7. Kis adagokban fagyasszunk!

Ha kinyitottunk egy dobozt vagy konzervet, és nem használtuk el a tartalmát, fagyasszuk le a maradékot jégkocka tartóban. Ha már megfagyott, öntsük a kockáinkat visszazárható műanyag zacskóba. Ragasszunk rá címkét a dátummal, és tároljuk a fagyasztóban. Így mindig csak annyit kell felhasználnunk, amennyire szükségünk van.