Jump to content

Nem a házasság a szex megrontója

2024. 10. 16. 19:00

Egy kapcsolat és egy házasság sem ugyanolyan, mint másoké, hiszen a benne élő személyek is különbözőek. Tény azonban, hogy a tűz és az intimitás is más mintát mutat az elején.

A házasságon belüli szexuális élet változása sok tényező eredménye lehet, ráadásul a kapcsolatok természetes fejlődésével jár. A szexuális intimitás különböző szakaszokon megy keresztül egy kapcsolatban vagy egy házasságban. Ami változásokat eredményezhet:

Érzelmek

A szex és az érzelmek szorosan összefüggenek. Amikor a felek érzelmileg közel állnak egymáshoz, az általában fokozza a szexuális kapcsolatot is. Azonban az élettel járó stressz, a kommunikáció hiánya, romlása, a konfliktusok hatással lehetnek az érzelmi kötődésre, ami a szexuális életre is kihathat.

Megváltozhat a kapcsolat dinamikája és a szexualitásban is megmutatkozhat ez akár pozitív, akár negatív értelemben.

Idő és rutin

Az idő múlása természetesen változásokhoz vezethet egy kapcsolatban, és ez alól a szex sem kivétel. A hosszabb együtt töltött idő miatt a szex rutinszerűvé válhat és semmi tüzet, örömet nem okoz. A megszokott forgatókönyv vagy a spontaneitás hiánya unalmassá teheti az együttléteket. A mindennapos stressz és elfoglaltság sem segít felpörgetni az ágyban történő eseményeket.

Egészségügyi tényezők

Az ember egészségügyi állapota közvetlenül befolyásolja a szexuális vágyat és teljesítőképességet. A betegségek vagy a hormonális változások csökkenthetik a libidót, vagy akár alkalmatlanná teszi az embert a szexre.

A gyerek az első

A gyermekek születése hatalmas változást hozza a párok életébe és akár szexuális kapcsolatra is. A nő életébe az első helyet a gyermek tölti be és ha nem figyel az egyensúly megtartására, a párja ezt megsínyli. Természetesen a szexualitás is megsínyli. Aztán az a probléma is felmerülhet, hogy a lurkók miatt nehezebb megvalósítani az együttléteket is.

Személyes változás

A világ változik és benne mi is. A kapcsolat során változhatnak a személyes célok és vágyakban, vagy akár a kapcsolat elején meghozott közös döntések is és akár eltávolodást is eredményezhet.

Szexuális unalom

A hosszú távú kapcsolatokban néha megjelenhet a szexuális unalom, ami természetes, de kezelhető, csak beszélni kell a saját vágyakról, fantáziáról.

Érzelmi problémák

A mentális egészség és a pszichés állapot nagymértékben befolyásolja a szexuális életet. A traumák, szexuális gondok befolyásolhatják a szex minőségét és számát is, és kezeletlenül és az idő múlásával csak még rosszabbá válhat.

Ha a megoldást keresik a párok, akkor a problémákat igyekeznek megoldani. Ennek egyik legjobb és legegyszerűbb módja a kommunikáció. Ám ez sem garantálja, hogy felkorbácsolja az érzelmeket. Ha a probléma továbbra is fennáll, de kitartanak egymás mellett, akkor külső segítség bevonásával, türelemmel, megértéssel és szeretettel rendeződhet minden.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)