Jump to content

Kezd eluralkodni a féltékenység? Vigyázz vele!

2024. 03. 13. 19:00

Borzasztó „betegség” a féltékenység, amely kínzó lehet annak, akit ezek a kételyek és érzések gyötörnek, de ugyanolyan gyötrelmes annak is, akiben alaptalanul nem bízik meg a párja és állandóan azt kutatja, hogy mikor fog hibázni.

Egy párkapcsolatban fellépő egészséges féltékenység még akár tetszetős is lehet, hiszen mindez csak a szerelmet igazolhatja, de egy ponton túl már nemcsak nyomasztó, fárasztó, hanem a szerelmet kiölő, az érzéseket megváltoztató állapot, amely meggyötör mindenkit.

Már az nagy dolog, ha valaki képes felismerni magában a féltékenységet, mert akkor azt jelenti, hogy az önismerete elég jól állít. Csakhogy mindennek felismerése még nem jelenti azt, hogy az a gyötrő érzés ne lenne ott és ne okozna galibát a kapcsolatban. Tehát egy szintig egyáltalán nem beteges mindez, ám ha már a mindennapok megrontójává válik, akkor bizony tenni kell ellene. Mégis hogyan?

Az önismeret és a tudatosság tehát az első lépcsőfokok egyike, hogy együtt tudj élni a féltékenységgel vagy még inkább, hogy azt leküzdd.

Sok minden állhat a féltékenység mögött, például önbizalomhiány bizalmatlanság, vagy a korábban szerzett rossz tapasztalatok a kapcsolatok terén. Ám ezeket a sablonokat nem szabad az új kapcsolatra is ráhúzni. Ha az új szerelemben nem szeretnéd, hogy a féltékenység jelen legyen, akkor cselekedned kell.

A jó párkapcsolat alapja. Amúgy is a bizalom és az őszinteség, tehát ahhoz, hogy bizonyos legyél a másik érzésében is, beszélgessetek. Őszintén beszéljétek meg, hogy ki mire vágyik, mik a közös célok tervek. Ha valami nyomja a lelked állj elé és kérdezd meg, hogy ő hogyan gondolkodik erről. Könnyen lehet, hogy amit te érzel és a te fejedben van, az csupán összeesküvés elmélet egy darabkája. Jusson eszedbe, hogy párkapcsolatban vagy, amihez két ember szükséges és ismerned kell az ő véleményét, az ő érzéseit és gondolatait is. Muszáj megbíznod a társadban, mert különben semmi értelme sincs a vele való kapcsolatodnak. Sőt, igazából semmilyen kapcsolatnak, ha a féltékenységet hagyod eluralkodni.

Sérelmei és sebei mindenkinek vannak. Nem te vagy az egyedüli, akit megbántottak, akit átverted, de hiba azt feltételezni másról is, hogy ezt meg fogja tenni veled. Ezért szükséges az érzésekről komolyan és őszintén beszélgetni, mert felszínre törhetnek a régi és rossz emlékek, amelyek akár így kerülnek feldolgozásra, majd elengedésre és nem rontják tovább a kapcsolatodat. Ha elmesélsz a párodnak olyan történéseket, amelyek kiváltották belőled ezt a bizalmat, lehet, hogy ő is egészen máshogy fog hozzáállni mindenhez és jobban figyel a tetteire, szavaira, hogy azok ne keltsenek benned kételyt.

Konkrét személy az, akire gyanakszol? Ismerd meg. Ez a legjobb módja annak, hogy a gyötrő gondolatok tisztázódjanak benned és végre helyére kerüljön minden mozaik.

Ugyanakkor hinned kell a társadban, a szerelmetekben és magadban is. Gondolkodj pozitívan.

Ne feledd, hogy nem vagy egyedül. Nemcsak a párod van melletted, de ha a problémát nem tudod megoldani, akkor bátran keress fel szakembert, aki feloldhatja benned azokat a blokkokat, amely ezt a kínzást végzi veled/veletek.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)