Jump to content

Ne a babára fogjátok, hogy elromlott a házasélet

2023. 09. 17. 19:00

Mindegy, hogy az első vagy második stb. gyermek születik a családba, az új jövevény nemcsak az anya életét forgatja fel gyökerestől, hanem mindenki másét is.

A babavárás legutolsó szakaszában már tényleg tűkön ülhet mindenki, hogy megszülessen az új családtag. Akkor is, ha nagyon várjuk, talán teljesen nem tudunk arra felkészülni, ami vár ránk. Ugyanis számos esemény befolyásolhatja a szülést, de az otthoni létet is.

A gyermekágyi időszak nemcsak a baba-mama összeszokásáról szól, hanem a gyógyulás, erősödés időszaka is. Ugyanakkor ebben az időszakban már az is kiderül, hogy milyen baba költözött be a családba. Sírós? Nem alvós? Hasfájós? Vagy ezek ellentétje?

Bármi is a válasz, az biztos, hogy az anya személye a legfontosabb a kicsinek, amely nagy megterhelést és kevés alvással jár együtt. Még akkor is így van ez, ha végtelenül nyugodt babával áldott meg valakit a sors. A 2-3 óránként következő etetés ugyanis energiát kíván a nőtől. És persze az élet nem áll meg amiatt, mert új családtag költözött be a házba. Ugyanúgy feleség (esetleg már anya is) a nő, aki felel a háztartás vezetéséért. Feleség minőségben pedig még az ágyban is illene produkálni. Nemcsak azért, mert ez a férj elvárása, hanem önmaga miatt is. Vissza kell állnia a libidónak és az testébe vetett hitének.

Mégis hogyan tegye meg ezt az, aki számára a testiség a jelenlegi életében sokadlagos?

Ha a férfi megértő és látja, hogy párja ki van csavarva, nem hisztizik a szexért. Időt ad a felépülésre és arra is, hogy megtalálja a nő a megfelelő egyensúlyt a baba és a család többi tagja között. Az időn kívül mindezt a kommunikációval lehet segíteni. Nemcsak a nőnek kell beszélnie érzelmeiről gondolatairól, de a férfinek is. Így kiderülhetnek a vágyak és a tények. Előbb vagy utóbb össze fog érni a kettő, ha akarják.

Pici babával semmiképp sem az a szándék, hogy elhagyja a nőt a párja, ezért azon túl, ha beszélnek a szexuális életben bekövetkezett változásról, célszerű lehet kissé gyakorlatiasan időpontot kiválasztani az együttlétekhez. Természetesen el lehet ettől térni, viszont egy kicsit észhez téríti az embert, hogy erre a területre is ugyanúgy szükséges összpontosítani. Nem kell mereven ragaszkodni a kitűzött időponthoz, ugyanis a spontán helyzetekből fakadó szexnek nagy a varázsa és a hatása is.

Természetesen nemcsak a szexuális szükségletekről van szó, hanem az érzelmi töltetről is, amelyet a kicsi teljesen kisajátított.

Kijár a szabadság még a legjobb, legodaadóbb anyának is. Úgyhogy aki csak megteheti, van segítsége, az ne legyen olyan mártír, hogy alkalmanként nem él vele. Nem kell napokra eltávolodni a kicsitől, de ha hetente 1-2 órát kap egy pár, azt igyekezzen magára, magukra fordítani.

Aki már tapasztalt, az tudja, hogy egy vagy több gyermekkel semmi sem úgy megy, mint ahogy elképzeljük. Éppen ezért a szex terén is rugalmasnak kell lenni időben, térben és hozzáállásban is.

Ebben az időszakban talán nincs idő a túlzott romantikázásra, pláne nem a hosszan elnyújtott együttlétekre, de talán igény sincs erre. Az viszont fontos, hogy odafigyeljünk egymásra és ne hajtsuk ki magunkat, mert a babával foglalkozni időt és energiát kívánó tevékenység.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)