Jump to content

Mi jön a szex után?

2020. 08. 05. 19:00

Többféle kapcsolatot megélhetünk, mire az igaziig eljutunk. Némelyik megmozgatja testünket és lelkünket, és benne ragadunk évekig, más kapcsolatok igen rövidre sikerülnek.

Találkozásainkban, kapcsolatainkban sokfélét megélhetünk, megtapasztalhatunk. Tekinthetjük önismeretünk, fejlődésünk állomáspontjainak is. Ahogy azt mondani szokták, senki sem véletlenül kerül az utunkba. Vagy mi tanítunk az utunkba kerülőnek valamint, vagy azért szükséges a találkozás, hogy mi tudjunk meg magunkról valami újat.

A testiség a kapcsolatok velejárója, ám ahhoz egyáltalán nem szükséges szerelem, hogy szexuális kapcsolatot építsünk ki valakivel. Más nyomot hagy bennünk egy ilyen kapcsolat, mint a mély érzelmekből fakadó testi és lelki együttlét.
A szerelem, a vad szenvedély, a kölcsönösség az amire a legtöbben vágyunk, még akkor is, ha életünk során más kapcsolatba is belementünk. Amikor meghitt érzelmek vezérelnek arra, hogy fizikailag is egymáséi legyünk, akkor a szexuális együttlét alatt oxitocin szabadul fel, amelyet neveznek boldogság hormonként is. Ugyanez a hormon szabadul fel az anya szervezetében is, miután világra hozzá újszülöttjét. Az oxitocin az a hormon, amely a kötődést erősíti. Ez lép működésbe akkor is, amikor megtaláljuk azt a társat, aki mellett jól érezzük magunkat, kölcsönös a szerelem és eldöntjük, hogy hűségesek maradunk hozzá.
A szexuális vágy fokozódhat olyan személlyel, akihez érzelmek is fűződnek. Ha még nem volt fizikai együttlét, akkor azért, mert tapasztalni szeretnénk vele, ha pedig volt és jó élmény volt, akkor újból át szeretnénk élni. Szex közben tehát oxitocin termelődik a szervezetünkben, de nem mindig. Azaz nem minden szexuális élmény vált ki olyan kellemes érzést, amikor a szerelmesek töltenek együtt meghitt órákat. A legjobb példa erre a megerőszakoltak esete, akikben rémálomként marad meg az aktus és még véletlenül sem szabadul fel szervezetükben boldogság hormon. Nemcsak a szex jelentheti a boldogságot, és a boldogság hormon termelődését. Azonban a szerelem kihunyása után is életben lehet tartani egy házasságot (valameddig), ha a szexualitás annyira nagy összetartó erő a párok között.

A szerelem játéka

Fiatalon mindenkinek vannak szerelmei, és ha szerencsések vagyunk, némelyik be is teljesül. Sőt, akár örökké tartó kapcsolattá alakulhat, de a pozitív szexuális élmény után is átverhetnek a hormonok és azt sugallhatják, hogy szerelemről van szó, pedig valójában csak egy múlandó, jó élményről. Az is lehet, hogy egy szexuális együttlét után azt érezzük, hogy nem működőképes, és csak ennyiről szólt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)