Jump to content

Beszélnünk kell az intim higiéniáról

2018. 07. 04. 19:00

Senki számára nem kiteregetendő az intim téma. Ettől függetlenül létezik, és ma már nyíltabban is kezeljük. Az intim higiénia is egy fontos terület, és muszáj is eloszlatni néhány tévhitet ezzel kapcsolatosan.

A hüvelyi folyás természetes, azonban, ha annak állaga, szaga, színe a normálistól eltérő, az valamilyen fertőzésre utal. Márpedig melyik nő nem tapasztalt valami effélét már?

A hüvelyből kiürülő váladék által távoznak a szervezetből a nyálkahártya elhalt sejtjei, a hüvelyben lévő hasznos tejsavbaktériumok, a nemi mirigyek váladékai és a nyákcsap is. Nagyobb mennyiségben termelődik egyes esetekben a hüvelyváladék, úgymint ovuláció idején, menstruáció előtt, szexuális együttlét előtt és közben, nemi izgalom hatására, várandósság idején.

A hüvelyi váladékozás nemcsak természetes, de hasznos is, hiszen ennek köszönhetően képes a szervezet megszabadulni a kórokozóktól, de a hüvelyváladékban található tejsavbaktériumok képesek felvenni a harcot a kórokozókkal. A hüvelyváladék normális esetben átlátszó, olykor fehéres színű váladék.

Szép is lenne, ha ez mindig így lenne, ám a legtöbb nőt nem kerüli el, hogy a hüvelyi váladék esetében valami megváltozzon. Ha a váladék a normális állapotától eltér, akkor valószínűleg a tejsavbaktériumok már nem tudtak eléggé küzdeni a kórokozókkal, ezért a folyás színe, szaga és állaga is megváltozik.

A hüvelygyulladással majdcsak minden nő találkozik élete során. Ekkor a hüvelyflóra pH értéke megváltozik, amelyet okozhat a nem megfelelő intim higiénia, de okozhatják gyógyszerek, hormonprobléma, szexuális úton terjedő fertőzések, méhnyakrák, endometriózis és még a pszichés zavar is.

Amikor a baktériumok, gombák hatására a tejsavbaktériumok száma lecsökken, akkor a hüvely savas pH-ja is gyengül, így képesek lesznek a kórokozók a szaporodásra, hüvelygyulladás lép fel. A váladék merőben mást mutat, mint megszokott állapotban, így az lehet túrós, darabos, sárgás-zöldes színű, fájhat az alhas, vizeléskor égető, viszkető érzés lehet. Ennek fő ludasa a candida gomba vagy az e-coli baktérium lehet.

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a hüvely betegségei, a megváltozott váladékozás csakis nemi úton alakulhat ki, pedig ehhez elég csak műszálas fehérneműt viselni, a gombáknak megfelelő táptalajt biztosítani. A strandok, uszodák vize ugyancsak segítik a tipikus női bajokat előidézni, ha nem szabadulunk meg időben a nedves fürdőruhától. És persze tényleg számolni kell a szexuális úton terjedő fertőzésekkel is.  Sajnos azonban a modern kor ellenére sincsenek sokan tisztában azzal, hogy a hüvelyváladék fontos és hasznos. Izgulni csak akkor kell, ha megváltozik a színe, a szaga, az állaga. Ekkor azonban szakember segítségét kell kérni, hogy kiderüljön, mi okozza a gyulladást. Érdemes minél korábban megkezdeni a megfelelő kezelést, nehogy krónikussá váljon, és akár komolyabb problémát jelezzen a folyás, vagy meddőséget okozzon.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: stylishandtrendy.com, aroma.bg, armday.am)