Jump to content

Első randitól az ágyig – mennyit kellene várni?

2018. 03. 07. 19:30

Ki, mint veti ágyát úgy alussza álmát, tartja a mondás. Manapság az első találkozás már oda vezet, ami a legnagyobb kapcsolati baklövések egyike. Pontosabban anti-kapcsolati, elvégre nem túl gyakran lesz egyéjszakásból házasság. Mennyi időnek kellene mégis eltelnie? A tudomány megválaszolta neked!

Ki túl lassan, ki pedig túl gyorsan közelít az első szexuális együttlét felé. Az igazság azonban az, hogy egyik sem a megfelelő tempó. Az első találkozás és az ágyjelent között nem árt, ha eltelik némi idő, ám nehéz meghatározni azt, hogy mennyi is az ideális e tekintetben. Az Illinoisi State Egyetem kommunikációs professzora legfrissebb tanulmányában erre kereste a választ, és meg is találta azt.

A szeretlek megelőzi a bugyilehúzást

Sandra Metts professzor a kutatása során 300 nőt és férfit vizsgált, akik 20-as éveikben jártak. A vizsgálat során többek közt kiderült az is, hogyha a testi kontaktust érzelmi kitárulkozás előzi meg, az a későbbiekben jó hatással van a kapcsolatra, és hozzájárul ahhoz is, hogy komolyabbra forduljon a dolog.

A tanulmányból kiderül, hogy azok a párok, akik előbb bújtak ágyba – mondjuk úgy az első randi alkalmával -, mint mondták ki a bűvös „szeretlek” szót, azok arról számoltak be, hogy ez negatívan hatott a későbbiekben a románcra. Sőt sokszor kínos, kellemetlen beszélgetésekkel zárult a helyzet.

Mett a tanulmánya során azokat a lépéseket is feltárta, amelyek megelőzik a szexet, és nélkülözhetetlenek a normálisan működő kapcsolatokhoz. Egy kaliforniai pszichoterapeuta Toni Coleman azt mondta a Business Insidernek ezzel kapcsolatban, hogy a kommunikáció és a másik megértése az alap, utána pedig jöhet minden más. De mit mond a tudomány, mennyi időnek kell eltelnie a megismerkedéstől számított első szexig?

Adj neki néhány hetet!

Számos tudományos teória létezik az első szexet illetően, de abban mindegyik egyetért, hogy minimum egy hetet kell várni.

A Goldsmith szerint el kell tölteni közösen 36 órát – persze nem egybe -, ahhoz, hogy jobban megismerjük a másikat. Ez általánosságban egy hetet legalább igénybe vesz. Ez idő alatt randik vacsik, találkák tömkelege zajlik le, így tényleg egy kicsivel jobban meg lehet ismerni a másikat.

A tanulmány szerint viszont nem jó ötlet egy hétnél többet váratni a másikat, mert a szexuális vágy szépen lassan csökkenni fog.

Opció kettő: várjatok néhány hónapot

Elképzelhetetlennek tűnik a Tinderhuszárok világában, igaz? Pedig nem csak a mesében létezik olyan férfi vagy nő, aki képes türtőztetni magát.

A Coleman szerint három hónapnak el kell telnie – kimondottan kapcsolati státuszban -, hogy kezdetét vegye a hancúrozás. „Egy kicsit el kell, hogy tűnjön a rózsaszín felhő a szemed elől, hogy tisztán lásd, kivel van dolgot. Ehhez kell ennyi idő. Ráadásul azok a párkapcsolatok sokka tovább kitartanak és mélyebbek is, amelyekben a felek nem a harmadik randi után feküdtek le egymással” – tette hozzá Coldman, Matt tanulmányában.

(Forrás: marmalade.co.hu | Kép: pixabay.com)