Jump to content

Hová és mivé lett a kapcsolatom?!

2018. 02. 24. 17:00

Mi maradt abból, ami a legelején volt? Jóformán elmentek egymás mellett, hiába éltek egy háztartásban? Alig keresitek egymással a kapcsolatot. Ha mégis beszéltek, az csak a legfontosabb ügyek megbeszélését jelenti, és máris mindenki megy dolgára? Azért a szex még működik.

A párok, ha már sok időt töltöttek együtt, azt gondolják, hogy teljesen ismerik egymást. Az évtizedek óta együtt élő emberek, ha nem vigyáznak kapcsolatuk szinten tartására, azt tapasztalhatják, hogy alig beszélnek és alig törődnek egymással. Úgy érezhetik, hogy szavak és tartalmas beszélgetések nélkül is tudják, hogy a párjuk mire gondol, mert a sok együtt töltött év alatt már megismerték egymás szokásait, már újat sem tudnának egymásnak mondani.

Mindenki elfoglalt, mert teszi a dolgát. Többféle szerepben kell mindenkinek megfelelnie, ami megterhelő lehet. Nap végére már alig várjuk, hogy egy picit pihenhessünk. Családok élnek úgy, hogy hazaérve nem egymásnak örülnek és egymással foglalkoznak, hanem azonnal nekiesik az otthoni teendőknek. Mire tényleg oda jutnának, hogy végre együtt legyenek, beszélgessenek, már nem marad erejük erre. Ha csak ritkán történne ez meg. Azonban sokak esetében arról van szó, hogy ez a gyilkos csend teljesen beférkőzik a mindennapokba.

A kezdetekben egészen máshogy volt. Mindig és mindent megbeszéltek. Még a reggeli kávézásba is úgy belemélyedtek, hogy a készülődéssel is kapkodni kellett ahhoz, hogy el ne késsenek. Beszélgettek, amikor otthon, a nap végén megint találkoztak, mindenki megosztotta, hogy milyen napja volt. Mára ebből szinte semmi nem maradt. Ma már az is zavarja őket, ha egy légtérben vannak. Ha így van, akkor mindenki igyekszik másra koncentrálni, csakhogy ne kelljen a másikkal szóba elegyedni. Amikor már az egyiküknek nagyon kínos ez a feszült csend, akkor megpróbál kommunikációt kicsikarni párjától. Sikeres akció keretén belül beindulhat a beszélgetés, ha azonban nem sikerül, akkor egyszavas mondatokkal igyekszik a másik fél lezárni azt a beszélgetést, amely el sem kezdődött. Ám abban sincs köszönet, ha az egyik csak a saját dolgával foglalkozik, és ugyan beszél, folyton mondja, de magán kívül semmi más nem érdekli.

Ha kívülállóként rálátunk egy barátunk életére, amelyben nem működik a kommunikáció, azt azonnal észrevesszük, talán még azt is meg tudjuk mondani, hogy hibázik a kapcsolat és mit lenne célszerű tenni azért, hogy megmentsék a kapcsolatot. Máshogy érzékelünk mindent, ha egy megromlott kommunikációjú kapcsolat főszereplői mi magunk vagyunk.

A baráti vagy párkapcsolat alapja a jó kommunikáció. Akivel összekötjük az életünket muszáj fontos és mindenkit érintő döntéseket hozni, és azt megbeszélni. De ha a mély és tartalmas beszélgetések megszűnnek, tenni kell valamit ellene. Vissza kell hozni a kapcsolatba a bizalmat, a biztonságot. Ha az egyik, vagy a másik, netalán mindkettőből kifogyott a kapcsolat, azt vissza kell állítani. Ehhez őszinte szavak, mély beszélgetések kellenek. Újra izgalmat és újdonságot kell belevegyíteni a már akár több éve, évtizede tartó kapcsolatba csempészni, mert az nemcsak a szerelem első időszakának létjogosultsága.

Ha nem látod pontosan, hol hibázik a kapcsolatod, akkor képletesen szólva, de tégy egy lépést hátrafelé, hogy jobban ráláss kívülről az életedre és talán azonnal feltűnik a hiba, és annak megoldási lehetősége is.

(Forrás: marmalade.hu | drakjainclinic.com, beautifulchaos.live, drakjainclinic.com/képek)