Jump to content

Állati becenevek

2017. 12. 16. 17:00

Mindenkit illettek már becenevekkel. Vannak, akiket sokkal többen ismernek becézve, mint anyakönyvezett néven. Gyermekeinket és szerelmünket is szeretjük valamilyen találó, kedveskedő jelzővel illetni, amely aztán rájuk is ragadhat.

Anyakönyvben feltüntetett nevünket is szüleink adják és óhatatlan, hogy ezt a nevet ne akarnák felülmúlni. Előbb vagy utóbb cifrázzák, beceneveket aggatnak a gyerekekre. A barátok is találhatnak becenevet társaiknak. Míg némelyik feledésbe merül, mások végigkísérhetnek egész életünkben.

Ha pedig elér minket a szerelem, akkor kedvet kapunk mi is arra, hogy becézzük szerelmünket, és viszont várhatjuk ugyanezt. A szerelem arra készteti az embert, hogy a párját ne úgy szólítsa, mint ahogy mindenki más tszokta. Ki akarjuk tüntetni az imádott személyt, meg akarjuk a világnak is mutatni, hogy a párunk hozzánk tartozik. A becézést lehet egyfajta kisajátítási módnak is tekinteni. A szerelmespárok ráadásul szeretik cifrázni a beceneveket. Minél különlegesebb, minél egyedibb, annál jobb. A sablonos, átlagos becézések unalmasak, úton-útfélen belebotlani, hallani.

Az akár egyszerű vagy a túlbonyolított és nagyon egyedi becenevekkel tehát ki akarunk tűnni, és azt is jelezzük, hogy a becézett személy hozzánk tartozik. Ha azonban nem akarunk kellemetlenségekbe bonyolódni, és az intimitását és értékét is meg akarjuk ennek a névnek őrizni, akkor érdemesebb csak négyszemközt élni vele.

Becézni nemcsak a szerelmünk tud. Nagy különbség van azonban abban, hogy az adott becenevet kinek mondja valaki. Ha a „babám” jelzőt egy édesanya használja a kislánya, kisfia esetében, egész más olvasata lesz, mint akkor, ha egy szerelmes férfi mondja ugyanezt a nevet az imádott hölgynek.

A magyar nyelvre amúgy is jellemző, hogy többféleképp ki tudunk fejezni mindent. Arról nem is beszélve, hogy számos szavunk segít abban, hogy kedveskedni tudjunk. Egyes szavakkal az intimitást is segíthetjük. Lehet te is állatneveket használtok pároddal becenévként? Ha ti nem is, de a környezetedben biztos akad olyan, aki nyuszikázza, cicukámozza, cicámozza, bogaramozza kedvesét. Az egész ilyenfajta becézés már gyermekkorunkban kezdődik. A szülők gyakran nevezik gyermekeiket kedveskedő szavakkal. Nem mindig a nevükön hívják kicsijüket, hanem valamilyen találó, jellemző tulajdonsága alapján illetik állatnévvel. Ez is a szülő-gyermek kapcsolat szorosabbá tételét segíti, de ugyanezt érvényesítjük párkapcsolatainkban is.

Ha a becenevet a szerelmespárok csak egymás között használják, akkor nem teszik magukat nevetségessé, azonban ez egy olyan titkos nyelv lehet közöttük, amely közelebb hozza őket egymáshoz. Ha tehát pároddal így is kedveskedtek egymásnak, ti teszitek nagyon jól.

(Forrás: marmalade.hu | newhdwallpapers.in, pixabay.com, quotesideas.com/képek)