Jump to content

Mi zajlik a fejedben, ha Ámor nyila eltalál?

2017. 09. 26. 17:00

A szerelem felrobbantja az agyat, sőt mi több, olyan elképesztő hatással van rá, hogy nem véletlenül tartják azt róla, hogy függőséget okoz. Most a tudomány emberei is utána jártak mi zajlik a fejünkben, amikor Cupido nyila eltalál.

Amikor a rózsaszín köd felüti a fejét szinte transzba esünk: korábbi hobbijaink a feledés múltjába burkolóznak, és a baráti találkák megritkulnak, nem beszélve az egyedül töltött órák számáról, ami gyakorlatilag a nullával lesz egyenlő, mindezt azért, mert az a bizonyos nagybetűs szerelem, mindent felülír. A szó átvitt és legszorosabb értelmében is.

A szerelmes agy

Könyvek, versek, filmek tucatja próbálba felvázolni ezernyi megközelítésből azt, hogy mi zajlik az ember agyában, amikor a szerelem rózsaszín ködje rátelepszik, de igazából sosem kaptunk teljes képet róla. Aztán a napokban végre pont került a kérdőjel helyére, mert a Helen Fischer vezette TED néven futó kutatás fény derített arra, egészen részletekbe menő módon, hogy mi zajlik a szerelmes ember agyában.

A kutatás során összesen 37 szerelmes embert vizsgáltak meg MRI segítségével. A 37 résztvevő közül 17 friss kapcsolatban élt, és őrülten szerelmesnek vallotta magát, 5 önkéntes 20 évnyi házassággal a háta mögött nyilatkozott hasonlóan, míg a maradék 15 fő pedig épp egy szakításon és összetört szíven volt túl.

A több részből álló kutatásból érdekes dolgok derültek ki, már ami a szerelmes agyat illeti. Az MRI vizsgálatok során észrevehető volt, hogy az agy egy bizonyos területén megnövekedett az aktivitás. Ez a rész az agyalaphoz közeli ventrális tegmentális területnek (VTA). Az említett agyi régión túl az ApEn sejtnek is fokozottabb működésbe léptek, mint ahogy az korábban jellemző volt. Ezek a sejtek felelősek többek közt a dopamintermelésért.

A dopaminnak több funkciója van az agyban. Pszichológiailag egyik legérdekesebb hatása a jutalmazásban betöltött szerepe. Akkor aktiválódik, ha valamilyen pozitív hatás éri az embert, jutalomra számít. Ennek a jutalom-mechanizmusnak az élővilágban betöltött szerepe feltehetőleg az, hogy új viselkedésformákat alakítson ki az élőlényben, melyek újra és újra dopamin-aktiválódáshoz vezetnek. Mi okoz dopamintermelést? A sport, egy jó szex, vagy épp a szerelem. Sőt ez utóbbi, gyakorlatilag megtriplázza annak termelődését.

A dopamintermelését felelős terület és sejt ilyen jellegű fokozott aktivitása viszont nem csak a szerelmes ember agyában figyelhető meg. Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a kokainfogyasztók is hasonló „tüneteket” produkálnak, így nem véletlenül vált szállóigévé az, hogy a szerelem olyan, akárcsak a drog.

Függőség?

Tényleg függőjévé lehet válni, pontosan a fent említett hatásmechanizmus miatt. Épp ezért a szakítást követő időszakban, az elvonási tünetekhez hasonló dolgokat produkálhat a szervezet, amit a szomorúság és az elhagyottság érzete csak még inkább felnagyít.

 

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)