Jump to content

9 dolog, amit soha ne csinálj szakítás után

2017. 07. 06. 14:00

Függetlenül attól, hogy te voltál az, aki az utolsó szó jogán kiadtad a másik útját, vagy épp neked szólt a szívbe markoló viszlát, mindkét félnek meg kell küzdeni az elválást követő intenzív érzelmi hullámvasúttal. De ehhez szükség van arra, hogy ne ess bele a legyakoribb szakítás utáni hibákba.

Tömérdek klisét fel lehetne sorolni az „idő minden sebet meggyógyít” és a „majd úgyis jön a következő” kezdetű mondatokkal indítva a sort, de halálosan felesleges. Egyik sem segít az összetört szíven. Hiszen egyetlen szerelem sem ugyan olyan, de van az az egy, amikor tudjuk, az volt az a bizonyos. Akkor pedig főleg nem segítenek a légből kapott mondatok.

El kell fogadni, hogy egyszer minden véget ér? Hogy a nagy szerelmek a lecsendesebben érnek véget, milliónyi sebből vérző szíveket, reménykedve átvirrasztott éjszakák tucatjait, és megszámlálhatatlan „mi lett volna ha” kezdetű gondolatfolyamot hagynak hátra? Talán igen, talán nem. De a fájdalom és az önmarcangolást enyhítendő, íme az a kilences lista, ami szakítás után tilos! Már csak a törékeny jólét megőrzésének céljából is…

Tettetni, hogy jól vagy

Mégis hogy lennél jól, hogyha életed szerelmével zátonyra futott a dolog? Igenis engedd meg magadnak, hogy megéld a veszteség minden fázisát, mert azzal, ha agyad mélyére száműzöd, és mindenféle egyéb tevékenységgel kötöd le magad, az egy ideig-óráig hasznos, de egy idő után akkor is felszínre tör. Lehet, hogy a következő kapcsolatodba viszed át a tüskéket és be nem gyógyult sebeket, esetleg pont emiatt nem jön egykönnyen a következő…

„Legyünk barátok”

Hogy honnan ered ez a már szállóigévé vált szakítást lezáró mondás, azt nem tudni, de aki kitalálta istentelen nagy marha volt. Valakinek így is úgy is fáj a két fél közül, ha a szakítást követően a szerelmet hirtelen felváltja a barátság. Meg amúgy is, milyen bartáság lenne az? Végig nézni, ahogy a másik becsajozik, bepasizik? Ki az a mazochista, aki képes végig asszisztálni egykori kedvese új románca kibontakozását? Felejtsd el ezt a gondolatot, ha jó akarsz a lelkednek, az agyadnak, és a közérzetednek, még akkor is, ha nincs más módja, hogy a közelébe maradj!

Bosszú

Meghúzod a kocsiját, dacból tele posztolod a Facebookot az „új kapcsolatod” képeivel? Minek? Semmi értelme nincs bosszúskodni, mert az nem hozza vissza az elmúlt érzelmeket, de a tiéden sem segít, sőt ezzel csak mélyebbre taszítod magad a szakítást követő spirálban.

Beszélni, bármilyen formában

Láttál valami vicceset, vagy egy rá emlékeztető dolgot, és már nyúlnál is a telefonodért, hogy megoszd vele? Ne tedd. Valószínűleg naponta hatszor eszedbe jut, hogy felhívod, és elmondod neki, hogy hiányzik, vagy épp kitalálsz valami fontosnak tűnő ürügyet, hogy ráírj, és beszéljetek, de minek?

Persze vannak olyan helyzetek, amikor kell beszélni a másikkal, például ha nálad maradt a cucca, vagy egyszerűen csak támogatásra van szükséged, vagy rájöttél, hogy nem tudsz nélküle élni… Ellenkező esetben, ha nincs komoly mondanivalót, hagyd őt, valószínűleg így is eléggé megszenvedi.

Könyörögni az újrakezdésért

Nem véletlenül lett vége, ne alázd meg magad vele. Ha nem szeret, vagy nem úgy szeret, a csillagos eget is lehozhatod, nem fogsz neki kelleni. Egy számodra nem jó kapcsolatban pedig ne senyvedj, csak azért, mert abba reménykedsz, hogy egyszer jó lesz. Bár vannak csodák, és van, amikor mindkét fél tényleg tenni akar érte, de ez az 1000-ből 1 esete.

Együtt aludni

Meg egyéb mást se. Nem jó, fájdalmas, feltépi a sebeket, és teljesen összezavar. Kezdheted előröl az újjáépítést egy együtt töltött este után.

Facebook ex

Állandóan fent van, de nem ír neked. Vicces videókat posztol, és láthatóan jól érzi magát, míg te azt se tudod mit kezdj a romjaiddal. Ilyenkor igazán mérgező dolog egész nap a Facebookot lesni, úgyhogy vegyél erőt magadon, és tiltsd le vagy függeszd fel a fiókot. Vagy viselkedj felnőttként, és szimplán ignoráld a dolgot.

Hajvágás, tetkó

A szakítást követően ne tegyél semmiféle hirtelen ötlet vezérelte változtatást. Ugyan a haj visszanő, de a közös pártetoválást nem az első héten kell eltávolítani. Adj magadnak néhány hónapot, amíg érzelmileg újra stabil lábakon állsz.

Feladni

Ő nem az volt. Ne hagy, hogy a szakítás letörje a reményt, és elhitesse veled, hogy nem fog menni egyedül, vagy nem fogsz találni mást. Ne add fel azt az álmod, hogy megtaláld a tökéletes társat. De ha úgy érzed ő volt az, akkor várj egy kicsit, mert ha tényleg egymásnak szánt titeket a sors, visszatalál hozzád, bármi történjék is. Mert hidd el, ez nem csak a mesében létezik…

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pexels.com)