Jump to content

A megcsalás nagy tanítómester

2017. 07. 04. 17:00

Az emberi kapcsolatok olykor kuszák, és nem várt események bolygathatják fel a békés életünket. Amikor úgy hisszük, hogy párkapcsolatunk is sínen van, de bizonyos jelekből ítélve felmerül bennünk vagy a gyanú, esetleg hallomás, lebukás útján szerzünk tudomást párunk megcsalásáról, összetörhetnek álmaink.

Nincs is annál kiábrándítóbb, amikor valamilyen úton-módon kiderül, hogy stabilnak hitt kapcsolatunkba beférkőzött egy harmadik személy. Akár lehetett érezni valami változást a kapcsolatban, akár nem, fájdalmas dolog, ha az embert egy másikra cseréli a párja. Azon túl, hogy nagyon nehéz elfogadni a helyzetet, egy kapcsolatot a gyökerénél gyengít meg. Amit addig építgetett egy pár közösen, az a megcsalással alapjaiban inoghat meg. Hová lesz a közös jövő?

Nem mindegy, hogy melyik oldalunk állunk: megcsalt vagy a megcsaló. Ha nőként te vagy az a fél, akit megcsaltak, akkor végre megfelelsz annak a sztereotípiának, amely szerint a nők a felelősek azért, ha párjuk megcsalja őket. Nos, felejtsd el gyorsan. Azért, mert a nagy átlag ezt gondolja, te tudod igazán, hogy mi zajlott a kapcsolatotokon belül. Biztosan találnánk olyan párkapcsolatokat, ahol ez az állítás érvényes. A megcsalást tekinthetjük a végkifejlettnek is. Az addig elvezető út lehet hosszabb és rövidebb is. A legtöbbször arról van szó, hogy a férfi nem tudja lecsillapítani magában a vágyat, és kapóra jön egy új személy, egy új nő, és a férfi él a lehetőséggel. Nagy általánosságban nem is lehet erről írni, hiszen ahogy minden ember más, úgy a kapcsolatok is azok. Ahogy a kapcsolathoz is két ember szükséges, úgy a megcsalásban sem csak te lehetsz a bűnös, hiszen a párod volt az, aki másban keresett boldogságot.

Alapjaiban ingatja meg a kapcsolatot a megcsalás. Mindenképp egy jelzés, hogy át kell gondolni addigi életünket, kapcsolatunkat. Még ha azt is hitted, hogy működő kapcsolatban vagy, egy megcsalás rávilágít arra, hogy bizony valami mégsem működik, mégsem elég. Lehet, hogy van köztetek szerelem, de ha elhanyagoltátok egymást, egymás mellett éltetek, nem volt jó a kommunikáció, az a megcsalás felé sodorta a párodat.

Tanító jellege lehet a megcsalásnak. Persze fájó tanítás, és sosem jó megcsaltnak lenni, de rávilágíthat arra, hogy rossz ösvényen haladsz, rossz úton halad az egész kapcsolat. Az, akivel megcsalt a párunk, sokszor gyűlölt alannyá válik. Lehet azonban, hogy egyáltalán nem tudott arról, hogy akivel volt, kapcsolatban élt. Felesleges rá kivetíteni minden negatív gondolatodat. Ugyancsak rád és párodra lehetsz csak dühös. A hiba és a megoldás is bennetek van. Rajtad múlik, hogy fel tudod-e dolgozni párod tettét, meg tudod-e neki bocsátani, és utána minden felhánytorgatás nélkül új fejezetet tudtok nyitni közös életetek könyvecskéjében, vagy pedig lezárod a kapcsolatot. Ha egyszer megtörtént, megtörténhet bármikor, és lényegében elárulta a párod a szerelmeteket, a jövőtöket. Egyszóval rajtad áll a döntés.

(Forrás: marmalade.hu | electronics.howstuffworks.com, lovepanky.com, independent.co.uk/képek)