Jump to content

Mikor szeretkezünk a legtöbbet?

2017. 06. 09. 15:00

Az ünnepek alatt szeretkezünk a legtöbbet. Kutatás bizonyítja, hogy a legtöbb baba szeptemberben, azaz kilenc hónappal Karácsony után születik. Nem mindegy azonban a szexuális együttlét milyensége. 

Néhány évvel ezelőtt a német demográfiai intézet vizsgálta, mely hónapban magasabb a születésszám a többi hónaphoz képest. Ugyanarra az eredményre jutottak a 2000-től 2009-ig tartó időszakra vonatkozó adatokat megvizsgálva, mint a negyven évvel ezelőtt készült, hasonló vizsgálatnál. Minden eredmény arra enged következtetni, az évnek ezt az időszakát töltjük a leginkább szeretkezéssel, az újszülöttek érkezésének 9%-a ugyanis szeptemberre esik, a maradék többi hónapban ugyanez a szám egyenletesen 8,3%.

Arra vonatkozóan, hogy hány férfi és nő számára volt valóban kielégítő a szexuális együttlét, természetesen nincs adat. Az azonban bizonyos, hogy az utóbbi időben egyre több szó esik a korai magömlésről, mint a férfiakat leggyakrabban érintő szexuális diszfunkcióról. Számtalan tévhit létezik az emberek fejében ezzel kapcsolatban. A korai magömlés a 60 év alatti férfiak leggyakoribb szexuális diszfunkciója és nem függ az életkortól. A korai magömléstől szenvedő férfiak 50%-a az első szexuális együttléttől kezdődően érintett benne. Elsősorban nem pszichés problémáról van szó.

A férfiak gyakran nem hajlandóak megbeszélni tüneteiket orvosukkal, miután úgy hiszik, hogy nem létezik ígéretes kezelési mód állapotukra. Mindössze 9%-uk jelentkezik és kér orvosi segítséget, és még ennek a kis csoportnak a 70%-a is gyakran valamilyen más hivatkozással kér időpontot. A korai magömléssel érintett férfiak azon 91%-ából, akik nem konzultáltak orvossal, 52,2% nyilatkozta azt, nem merült fel benne a korai magömlés lehetősége problémájukkal összefüggésben. Utóbbi ténynek oka lehet az is, sokan nem tudják, hogy pontosan mit jelent a korai magömlés.
Az ötből egy férfit érintő korai magömlésnek két fajtája van. Az elsődleges korai magömlés az első szexuális tapasztalattól kezdődik és egész életen át tart. A szerzett korai magömlés esetében az ejakuláció korábban normális volt, a korai magömlés hirtelen, vagy fokozatosan jelenik meg. Mára bizonyítást nyert, a korai magömlés inkább idegrendszeri, nem pedig pszichés jelenség, ezért kezelési stratégiáit illetően is történt változás az utóbbi időben. „Gyakran állunk úgy a témához fiatalok esetében, hogy a magömlés késleltetése tanulandó és majd megjavul néhány aktus után, de a sokadik kudarc oda vezethet, hogy a fiú kerüli a szexuális kapcsolatot, alkohollal vagy más szerrel próbálkozik, esetleg az internetes szexre szokik rá. A probléma felismerése és a szakember segítsége elejét veheti ezeknek a nehezen visszafordítható következményeknek. Nekünk, akik nap mint nap foglalkozunk szexuális zavarokkal, áttörést jelent, hogy kezünkben van egy olyan gyógyszer, ami bizonyítottan segíthet ezeknek a pácienseknek.” – hangsúlyozza Dr. Gyovai Gabriella, nőgyógyász, a Magyar Szexuális Medicina Társaság tagja.

Ma már létezik tehát olyan kezelési lehetőség, amivel a korai magömléssel érintett férfiak és partnereik számára sem egy pusztán vágyott állapot a kielégítő, szorongásoktól mentes nemi élet. A Magyar Szexuális Medicina Társaság szakmai felügyelete mellett elindult a „Tiéd a kontroll” kampány, mely az érintettek figyelmét hívja fel arra, hogy a korai magömlés kezelhető, van segítség, merjenek orvoshoz fordulni. 

(Forrás: marmalade.hu,www.tiedakontroll.hu l Kép: pixabay.com)