Jump to content

Négy dolog, ami nélkülözhetetlen egy jól működő párkapcsolatban!

2017. 05. 15. 15:00

Egy párkapcsolat lényege a szeretet, a szerelem, a harmóniára és boldogságra törekvés. Nagyon fontos, hogy a siker érdekében mindkét félnek egyaránt törekednie kell azokra a dolgokra, melyek a párkapcsolat stabilitását és sikeres működését biztosítják. Mi az a négy dolog, ami nélkül nincs működőképes kapcsolat?

A kapcsolat fő mozgatórugója a szeretet...

Fontos, hogy az együtt töltött idő alatt éreztessük a másikkal a szeretetünket, erősítsük meg egymásban az érzelmeinket. Bár a másik fél bizonyára tudja és érzi, hogy mennyire szeretik, időről-időre azonban nem árt ezt szavakkal is megerősíteni. Bátran mondjuk ki mit és mennyire szeretünk a másikban, ezeket mindenkinek jól esik hallani, még akkor is ha teljesen természetes és magától értetődő. Fontos, hogy mindkét fél kölcsönös szeretetére is szükség van ahhoz, hogy működjön a kapcsolat. Előfrodulhat ,hogy míg az egyik fél rendületlenül és töretlenül szerelmes a másikba, addig a másik fél érzelmei az évek során elhalványulnak. Ez nem jelenti automatikusan a kapcsolat végét. Nagyon fontos mérlegelni, végiggondolni az érzéseket, gondolatokat. Közös programokkal, beszélgetésekkel, orvosolhatóak az esetleges bizonytalanságok és érzelmi hullámvölgyek. Azonban, ha a két ember közül, valamelyik már nem biztos magában, és ez az érzés tartósan fennáll, akkor legyen őszinte és közölje ezt a másikkal. Nincs annál önzőbb és fájdalmasabb dolog, ha a másik felet hitegetik és becsapják.

Egy kapcsolat során nagyon sok mindent tanulhat egymástól két ember, bátran mutasd meg önmagad, hiszen ha a párod szeret, akkor olyannak fogad el amilyen vagy. Az a kapcsolat eleve kudarcra ítélt, ahol első perctől álarcot kell viselni, ahol a halvány esélye is megvan annak, hogy végetér, ha  a felek mernek önmaguk lenni. Nagyon fontos, hogy ha szeretjük a társunkat, akkor legyünk vele elnézőek, toleránsak, türelmesek, és hibái ellenére fogadjuk el.

 

Tiszteljük a másikat!

A tisztelet mindenkinek jár, egy kapcsolatban főként tisztelni kell a másikat. Fontos, hogy mindkét fél tisztában legyen vele, hogy a tisztelet mindkettejüknek jár. Ha ez megvan, akkor a kapcsolatban fellépő problémákat is orvosolni lehet anélkül, hogy a felek komolyabban sérülnének. 

Adjunk teret egymásnak!
Egy kapcsolat nem azt jelenti, hogy birtokoljuk a másik felet és, hogy egész nap egymás társaságában kell lenni. Ha a nap minden pillanatában görcsösen ragaszkodsz a másik jelenlétéhez, ha rajtad kívül nem lehet más személy az életében, ha miattad kell elhanyagolnia a rokonait,barátait, ha nem szórakozhat nélküled, nem vehet részt baráti programokon, csak a helenlétedben, akkor ez minden, csak nem egy jól működő kapcsolat. Mindkét félnek biztosítania kell a szabad teret a másik számára, hiszen az állandó kontroll alatt a másik előbb utóbb úgy érezheti, hogy megfullad. Ez pedig vitákhoz, problémákhoz, és egy idő után a kapcsolat végéhez vezethet. Ha a két fél szerelmes, akkor nem kell attól tartani, hogy egy harmadik fél kerülne a képbe, csak azért mert időről-időre megkapják a nekik járó szabad teret.

A jól működő kapcsolat alapja a kommunikáció...
Napjaink egyik leggyakoribb problémája, hogy az emberek elbeszélnek egymás mellett. Kutatások igazolják, hogy a párkapcsolatban élők átlagosan napi fél-egy órát kommunikálnak egymással. Ez az arány rendkívül elkeserítő. Ennyi idő alatt egészen biztos, hogy nem lehet megfelelő kommunikációt folytatni. Ahhoz, hogy egy kapcsolat működjön, igenis időt kell szentelni a másikra, meghallgatni, megdicsérni, bókolni, beszélgetni. Ha a felek nem beszélnek, egymással az egy idő után a kapcsolat kihűlését fogja eredményezni.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)