Jump to content

Létezhet, vagy csak mítosz?

2017. 02. 25. 19:00

Sokak szerint nő és férfi között nincs barátság, mert az egyik fél mindig többet akar, mint a másik. Neked van férfi barátod, akivel tényleg csak barátságot ápoltok? Soha más nem ütötte fel közöttetek a fejét?

A nő és férfi közötti barátság örök kérdés marad, legalábbis úgy tűnik. Többen megcáfolják azt, hogy nem létezhet igazi, mély barátság két ellenkező nem tagjai között. Egyesek saját bőrükön is tapasztalhatták, hogy az eredetileg barátságként indult kapcsolatban fokozatosan eluralkodott a másik részről érvényesülő vágy, szerelem. Ha pedig az viszonzatlan, akkor csak a gond és a fájdalom marad utána, és talán a baráti kapcsolat sem folytatódhat abban a minőségében. Mások azonban ezt meg tudják cáfolni, és jól működő nő-férfi baráti kapcsolatról tudnak beszámolni. Hol az igazság?

Ezt a kérdést már boncolgatták tudósok. Minden tudományos vizsgálódást mellőzve azonban általános, hogy a párkapcsolaton belül élők nem viselik jól, ha társuknak egy ellenkező nemű barátja van. Joggal, hiszen kezdeti barátságokból kipattanhat a szerelem szikrája, amely lángra gyújtja a barátokat és teszi tönkre a meglévő párkapcsolatot, házasságot.

Minden embert érdekel ez a kérdés, így a tudósok is foglalkoznak vele. Egy kutatásból az derült ki, hogy valameddig képes működni a női és férfi barátság, de nagy általánosságban az egyik fél részéről elkezd motoszkálni valakiben a másik iránti vonzalom. Mivel a kapcsolat baráti státuszú, a vonzalom nem mindig talál viszonzásra, és így több a hátránya, mint az előnye. Ez derült ki egy korábbi publikációból.

A barátság alapja, hogy hasonlóan gondolkodnak, hasonló beállítottságúak, és hasonló az érdeklődési körűek a személyek. Ez tartja össze a barátokat, ettől érzik úgy, hogy ápolni kell a barátságot. Ez a baráti kapcsolatok nagy részére igaz.

A férfi és nő közötti barátság témája viszonylag új terepe a kutatóknak, kevés publikáció született ebben a témában. A két nem tagjai alapjában véve különböznek egymástól. Nemcsak külsőleg, de a látásmódjuk és a gondolkodásuk is eltérő. Ilyen értelemben a barátkozás oka is más lehet a férfi és a nő esetében. Egy kísérlet során bizonyították is, hogy a nők azért barátkoznak a férfiakkal, mert őszinteségre, bizalomra vágynak, amelyet egy férfi baráttól meg is kapnak. A férfiak azonban sokkal inkább a nő esze, pénze, fittsége miatt barátkoznak a nőkkel.

Egy felmérés során a megkérdezettektől azt az eredményt kapták, hogy a legtöbben hittek a férfi és nő közötti barátságban. Közöttük is a hasonló gondolkodás, érdeklődés az összekötő kapocs. Az ellenkező nemű barátságok csak ritkán fajulnak más jellegű kapcsolattá azért, mert hiányzik közülük a szexuális vonzalom. Érdekes, hogy ami idősebb korban működik, és tartható, addig a fiatalabb korosztály körében nem ilyen egyértelmű. A fiatalabb korosztály tagjai  között egyéjszakás kialakulhat légyott, mert a nő olyan személlyel van, akit ismer, akiben megbízik. A fiatal férfiak részéről ez inkább jelent szexualitást, mint érzelmi vonzalmat. Még egy ilyen történést is túlélhet egy baráti kapcsolat, ha az igazán mély.

A nőkre sokkal jellemzőbb, hogy nehezen viselik, ha párjuknak női barátjuk is van. A jól működő párkapcsolat rákfenéjévé válhat egy női barát és ez sok kapcsolat végét is jelentheti. A nő és férfi barátságok azonban sokat adhatnak mindkét félnek, úgymint jó beszélgetőtárs, információkkal látják el egymást a másik nemmel kapcsolatban, javítják egymás önbecsülését.

A férfiak és nők közötti barátságot azonban megnehezítheti az, hogy a külvilág hogyan tekint rájuk, felütheti a fejét a féltékenység, és talán még egy igazi randevú esélyénél is hátráltathat.

(Forrás: marmalade.hu | hindustantimes.com, steemit.com, becomegorgeous.com/képek)