Jump to content

A mérgező párkapcsolat 8 ismérve

2017. 02. 08. 16:05

A szerelem vak, így nem csoda, ha már a kezdetektől fogva nem látjuk az intő jeleket. Az ideális párkapcsolat szabadságot ad és önkiteljesülést nyújt, ami nem mondható el a mérgező szerelmekről. De vajon a másik telefonjának csekkolgatása még az egészséges kategória?

A párkapcsolatok olyannyira sok félék, hogy nehéz volna összevetni őket egymással, mert ami az egyiknek még belefér, az a másiknak már váló ok. De azért a nagy általánosságban vannak dolog, amelyek –legyen szó bármilyen egyedi rendszer alapján működő párkapcsolatról – megmérgezik, tönkreteszik a kapcsolatot, és az elszenvedő fél önértékelését, hangulatát, és mentális egészségét. A Bright Side összegyűjtötte azt a kilenc dolgot, amiből ha már három felbukkan egyszerre, érdemes újragondolni a párkapcsolati státuszt.

Engedélykéréshez kötött baráti találka

Már leírni is abszurd, hogy engedélyt kelljen kérni a párodtól, ha épp találkozni akarsz a barátaidtól, nem hogy a valóságban kivitelezni a dolgot. Ennek ellenére számtalan kapcsolatban elvárás az egyik fél részéről, hogy a másik kimenőt kérjen tőle, amit nagy szájhúzások és még nagyobb adag lelki terror mellett ad meg. Ez a lehető legmegalázóbb, kapcsolat-és önbecsülés romboló viselkedésforma, ami létezik. Ha az ember annyira nem bízik a párjában, hogy a barátaival elengedje, akkor nincs értelme folytatni a dolgot, de legalábbis alaposan helyre kéne billenteni az önértékelését.

Ráadásul a túl sok együtt töltött idő a visszájára sül el, és hamar a kiüresedés, ráunás szakaszához vezeti a kapcsolatot. Kell néha az ingerszünet.

A pénztárcát is uralja

Nem csak a szabadidőt, és a barátokkal töltött percek felett rendelkezik, hanem a pénz felett is. Gyakorlatilag úgy kezeli a te pénzed, mintha az, az övé volna. Ez nem egészséges. A költséges megosztása fair, de valakit zsebpénzzel tömni, úgy, hogy ráadásul az a saját fizetésének csak bizonyos százaléka…

Állandóan a telefonod csekkolja

Na már most, van az egészséges kíváncsiság, amikor minden bátorságod latba vetve, tenyér izzadva az első pár levelezésébe belekukkantasz, és utána borzasztó lelkiismeret furdalás gyötör, míg színt nem vallasz. S van az a változat, amikor esti program gyanánt részletesen átfésülöd a telefonját, míg fürdik. Utóbbi bizalmatlanságra, önértékelési válságra, és nagymértékű féltékenységre utal.

Egyszer-egyszer mindenkiben feléled a vágy, hogy mi lenne ha...de, ahogy a gondolat felmerült, úgy el is tűnik. Ha viszont állandóan azt lesed, hogy mikor tudod megkaparintani a mobilt, ott bajok vannak.

Nyomkövető

Képzeld el, hogy csak úgy léphetsz utcára, ha az okostelefonodon be van állítva a GPS alapú nyomkövető program, ami a másik telefonjával össze van szinkronizálva. Nos, ez bizonyos pároknál teljesen hétköznapi, ahogy az is, ha letérsz az utadról, már jön is a telefon, hogy merre jársz.

Ez annyira durva mód egészségtelen, hogy szavak sincsenek rá, nem beszélve arról, hogy még a házi őrizetes rabokat sem őrzik így…

Öltözködés

Az is megmondja hogyan öltött. Nem, nem csak véleményt nyilvánít, hogy ez vagy az épp jobban állna, hanem szimplán megtiltja, hogy az adott ruhadarabot, kiegészítőt felvedd. A nők esetében az előbbieken túl a smink mennyisége ad okoz még a korlátozásra, a „kinek akarsz még tetszeni?” és a „más férfi nem kell, hogy megbámuljon” kezdetű mondókák ismételgetésével.

A szeretet és a szerelem az elfogadáson a másik iránti feltétlen tiszteleten alapszik. A stílus, és kinézetbeli korlátozás nem tartozik a tisztelet kategóriába.

Azonnal vedd fel!

A másik ideges és dühös lesz, ha azonnal nem reagálsz az üzeneteire, vagy nem veszed fel, és nem azért, mert aggódnak érted. A dühét és mérgét az okozza, hogy agyában megszületik a gondolat, miszerint biztos épp megcsalod vagy valakivel titokban radizgaszt. Az aggódó „megfedés” és a féltékenység okozta lebarmolás közt van különbség.

Féltékenység

Ha már a féltékenységnél tartunk, a mérgező kapcsolat markáns ismérve, hogy a másik féltékeny a legjobb barátodra, és a vele töltött időre. Elvégre, úgy gondolja minden szabad perced vele kéne töltened.

Helyetted gondolkodik

A barátai előtt nem hagy szóhoz jutni, és ha valamit elkezdesz azonnal a szavadba vág, és nem hagy kibontakozni. Gyakorlatilag azt feltételezi, hogy egy értelmes mondatot sem tudsz kinyögni, így inkább nem is hagy szóhoz jutni, nehogy leégesd.

Piszkál

Amikor támogatásra lenne szükséged, bántást, és piszkálást kapsz helyette. Meg úgy általánosságban is. Sosem dicsér, sosem bókol, csak bánt.

A kívülállók

Ha a kapcsolatodban valami nem hófehér, a barátaid, rokonaid hamar észreveszik, és tudtodra is adják. De egy idő után ők is belefáradnak a próbálkozásba, hogy felnyissák a szemed, és már csak fásultan hallgatják panaszáradatod a tanácsok helyett.

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: brightside.me)