Jump to content

Párkapcsolati hanyatlás? Figyelj a jelekre!

2017. 01. 29. 18:10

Egy kapcsolatban nincs is rosszabb, mint szembesülni azzal, hogy életünk párja már nem úgy viszonyul hozzánk, mint kapcsolatunk elején. Mit tehetünk, ha úgy érezzük, kapcsolatunk kihűlő félben van?

Amennyiben még időben felfedezzük a problémákra utaló jeleket, egy kiadós beszélgetéssel, egymás iránti elvárások tisztázásával, a kapcsolat még megmenthető. Azonban, ha az érzelmek elmúltak, jobban járunk,ha lezárjuk a kapcsolatot. Bár a búcsú rettentően nehéz, a viszonzatlan szerelem és a társas magány még ennél is rosszabb.

Valami nincs rendben…

Az első intő jelek egyike, hogy jelentősen csökken az együtt töltött idő. Együttélés során, ez nem csak mennyiségi csökkenést, de minőségi romlást is eredményez. Nem attól lesz egy kapcsolat jól működő, ha a nap 24 órájából 24-et együtt tölt a pár. Azonban, ha hirtelen elmaradnak a közös programok, monotonná és kötelességgé válnak a találkozók és mindig van egy nyomós érv arra, miért nem szükségszerű találkozni, ezt mindenképpen tekinthető intő jelnek.

Kommunikáció hiánya

Ha mégis sor kerül a randira, azonban ezek a találkák inkább emlékeztetnek egyfajta baráti összejövetelre, szintén aggodalomra adhat okot. Egy jó randi alapja az egymás iránti érdeklődés, kíváncsiság. Amikor mindkét fél szomjazik arra, hogy a másikról minél több információt elsajátítson. A kapcsolat megromlására utal, ha a felek egyre kevésbé érdeklődnek a másik iránt, kapcsolatukban rövidebbé és felszínesebbé válik a mindennapos kommunikáció. Illetve, ha előbb osztjuk meg gondolatainkat, érzéseinket, vágyainkat egy közeli baráttal, mint a párunkkal.
A jól működő párkapcsolatban az odafigyelés, a gondoskodás magától értetődő. Hiszen ezekből a dolgokból leszűrhetjük, hogy fontosak vagyunk egymás számára. Amikor ezek elmaradnak, a sértettség, csalódottság, szomorúság, elégedetlenség felhalmozódik, és sokszor kimondatlanul marad. A pár tagjai úgy érezhetik, nem fontosak már egymás számára.

Van közös jövőtök?

A nőkre jellemző leginkább, hogy amint megtalálják a számukra ideális férfit, hajlamosak idejekorán esküvőről, gyerekről, közös boldog életről álmodozni. A párkapcsolatot a közös értékek, felfogás, hasonló gondolkodásmód élteti. Természetesen szükségszerű, hogy legyenek olyan dolgok, amikben a felek kiegészítik egymást. Ha úgy érzed, már csak a megszokás tartja össze kapcsolatotokat, nem láttok esélyt a megújulásra, fejlődésre, elillan a kapcsolat elején szőtt örökkön örökké álomkép, ez mind a kapcsolat kifulladását jelenti.

A másik probléma, amikor rutinszerűvé válik a kapcsolat. Érezhetjük úgyis, hogy partnerünk visszafog, megrekeszt a fejlődésben, előrehaladásban, nem támogatja távlati terveinket, céljainkat, ettől ingerültté válhatunk, a találkozások során pedig ezeket az elnyomott sérelmeket óhatatlanul is a partneren vezetjük le. Időről-időre nem árt tisztázni, hogy ki-ki milyen úton haladna tovább.

Veszekedés, vita vagy éppen kínos csönd?
Egy rossz kapcsolatban akaratlanul is megnő a feszültség szintje. Gyakoriak az ebből adódó viták és veszekedések. Persze ez egy jó kapcsolatban is jelen lehet a vita, hiszen eltérő személyiségek vagyunk. Mindenkinek megvan a saját véleménye, mely előfordulhat, hogy szöges ellentéte a sajátunknak. A jó kapcsolatban azonban ezeket könnyedén áthidalják, megoldják, megbeszélik. Hiszen építő jelleggel is lehet vitatkozni. A rossz kapcsolatokban azonban, ezek a viták további romlást eredményeznek. Alapjaiban rengetik meg a korábban biztos lábakon álló kapcsolatokat. A vitánál már csak az a kínosabb, ha a közös találkák és az együtt töltött idő alatt többet vagyunk csendben, mint amennyit beszélgetéssel töltünk.

A „zöld szemű szörny”

Előfordulhat, hogy a párkapcsolati bizonytalanság, az örökös féltékenység korábbi rossz kapcsolatok hozadéka. Azonban a folytonos bizalmatlanság, hazudozás, egymás telefonjában, számítógépében történő kutakodás, már-már „vallatás” és számonkérés, az elveszett bizalom legfőbb ismérvei. Ennek oka az önmagunkkal történő elégedetlenség, mikor úgy érezzük, már nem vagyunk elég jók a párunk számára.

Szexuális problémák
Ha a kapcsolat több területén halmozódnak a meg nem oldott konfliktusok, gyakoriak lesznek a viták, veszekedések, a felek akaratlanul is elhidegülnek egymástól. Az addig jól működő szexuális együttlétek megritkulnak, később teljesen eltűnnek. Ebből szintén számtalan vita keletkezik. Jobb esetben a páros tagjai várnak, hátha javulás történik, rosszabb esetben, ilyenkor fordulhat elő a legtöbb megcsalás.

A problémák megoldásának kulcsa a kommunikációban és az odafigyelésben rejlik. Fontos, hogy a felek kölcsönösen törekedjenek a párkapcsolati egyensúly megtartására. Amennyiben az érzelmek valóban elmúltak, a legfontosabb, hogy partnerünk legyen az első, akivel ezt megbeszéljük.

 

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)