Jump to content

7 tipp, hogy tartós és boldog legyen a párkapcsolatod

2016. 09. 10. 08:58

Sokan azt gondolják, hogy a tartós és boldog párkapcsolat csak a mesékben létezik. Az emberek többsége ilyennel még nem találkozott, de a lelke mélyén nagyon is vágyik rá. Pedig nem lehetetlen elérni. Íme, néhány ötlet, amelynek segítségével te is megtapasztalhatod ezt a ritka csodát.

A Disney-meséken felnőtt társadalmunk azt gondolja, hogy ha megtaláljuk az igazit, akkor elegendő kézen fogva sétálgatnunk a naplementében. (Lehetőleg tengerparton!) Ha mégis gondok adódnak a párkapcsolatunkkal, ha nézeteltéréseink, ne adj’ isten vitáink vannak, akkor ez annak a jele, hogy mégsem az Igazit találtuk meg. Az Igazival működnie kellene. Ez óriási önbecsapás! Egy jó párkapcsolatba időt, energiát, figyelmet kell befektetni. Ha nem gondozzuk a kapcsolatunkat, ha nem teszünk érte nap mint nap, akkor a kapcsolat nem stagnálni, hanem hanyatlani kezd. Nézzük meg, mit tehetünk, hogy valóban tartós és boldog legyen a párkapcsolatunk! 

1. Ragaszkodj a tiszteletteljes kommunikációhoz! 

Akármennyire is elfajul egy vita, vagy elönt a düh, ne engedd meg se magadnak, se a társadnak, hogy tiszteletlenül, bántón, sértőn beszéljetek egymással! Ne bántsátok egymás külsejét, értelmi képességét, családját, munkáját, hobbiját! Ha tiszteletlenül beszélsz a társaddal, azzal nagyon mélyen megbánthatod őt, aminek az lesz a következménye, hogy egyrészt eltávolodik tőled lélekben, másrészt jogot formál arra, hogy ezt visszaadja neked. Ezzel egy lefelé induló ördögi spirálba kerültök, amiből nagyon nehéz kiutat találni. Ha a társad beszél veled tiszteletlenül, minden esetben kérd ki magadnak! 

2. Fektessetek le szabályokat! 

Semmilyen kapcsolat nem működik hallgatólagos szabályok nélkül. Ha hosszú távú párkapcsolatra rendezkedsz be, akkor érdemes kimondott, megbeszélt szabályok mentén működni. Például az elején tisztázni, hogy mi számít megcsalásnak, és mi nem. Ki mit vár el a másiktól? Ha együtt éltek, akkor a közös háztartás szabályait mindenképp meg kell beszélni. Kinek a dolga a háztartás? Ki milyen feladatot vállal belőle? A gyerekneveléssel járó terheket hogyan osztjátok meg? Ahogy változik az életetek, úgy kell ezeket a szabályokat időről időre felülvizsgálni, és újrabeszélni. Hogy ez nem romantikus? Tényleg nem. De azért, hogy az egymás iránti pozitív érzéseitek megmaradjanak, érdemes megtenni.

3. Kommunikáljatok rendszeresen! 

És ez ne abban merüljön ki, hogy „Jó reggelt” és hogy „Ötre menj el a gyerekért!”. Törekedjetek arra, hogyesténként legyen időtök egy kis beszélgetésre. Nem muszáj mélyen szántó filozófiai beszélgetéseket folytatni, de arra szükség van, hogy tájékozódjatok arról, mi történt a másikkal aznap, hogy van, mik a tervei. Ha ezt nem teszitek, lemaradtok egymás filmjéről, és egy idő után már fogalmatok se lesz arról, mi is van a társatokkal. 

4. Kerüld a „veszélyes” szituációkat! 

Ha tudod, hogy a párodat bosszantja, hogy esténként már megint sörözni mész a haverokkal, vagy beülsz beszélgetni egy volt pasiddal, akkor vagy ne tedd, vagy beszéld meg vele a helyzetet! Ha figyelmen kívül hagyod a társad érzéseit, attól azok még nem szűnnek meg. Ő ott marad a fortyogó indulataival, amelyek így vagy úgy, egyszer elő fognak kerülni, és maradandó károkat okoznak a kapcsolatotokban. Ha most azt mondod, hogy jogod van elmenni a barátaiddal találkozni, akkor tökéletesen egyetértek veled. De erről ne engem, hanem a párodat próbáld meggyőzni! Pontosabban ne a jogaidra hivatkozz, hanem próbáld megérteni az ő fenntartásait, ellenérveit, és ha ez sikerült, akkor elmondhatod, hogy neked miért van szükséged az adott programra. Ha megismeritek egymás érzéseit és szükségleteit, és tiszteletben is tartjátok őket, akkor képesek lesztek működő megoldásokat kitalálni.

5. Rendszeresen legyenek közös programjaitok 

És ez ne merüljön ki a heti nagybevásárlásban! Olyan programokat keressetek, amelyek mindkettőtöket boldoggá tesznek. Egy erdei kirándulás, séta a városban, egy pohár sör egy hangulatos helyen, tánctanfolyam vagy buli. Bármi szóba jöhet, a lényeg, hogy heti rendszerességgel kerítsetek rá sort. Amíg randiztatok, alig vártátok, hogy találkozzatok. Hozzátok vissza a randik izgalmát a kapcsolatotokba! 

6. Legyenek közös céljaitok! 

Merre tart a kapcsolatotok? Mik a közös céljaitok? Közös célok nélkül felbomlik egy viszony. Üljetek le, és készítsetek egy idővonalat! Pontosabban egy közös lapra hármat: ki-ki egyet a saját céljainak, és egyet a közös céloknak. Mit terveztek a következő öt évre? Gyereket, lakást, kocsit, vállalkozást, nyaralást? Mi az, amiért közösen, vállt vállnak vetve küzdeni fogtok? A három idővonalat látva ki fog derülni, hogy melyek azok az egyéni célok, amelyek gátolják a közös célok megvalósulását. Ezekről mindenképpen beszélni kell, mert komoly és állandó konfliktusforrássá válhatnak.

7. Legyen saját én-időd! 

Egy kapcsolatban akkor tudsz önmagad maradni, ha megmarad a saját személyiséged, hobbid, érdeklődésed – és egy kis saját időd. Ne engedd, hogy ettől bárki vagy bármi eltérítsen! Nyugodtan élvezd az egyedül töltött időt, és ragaszkodj hozzá! Menj el sétálni, foglalkozz a hobbiddal, sétálj vagy csak olvasgass! Ilyenkor van időd a saját érzéseiddel, gondolataiddal foglalkozni, és innen aztán felfrissülve, élményekkel telve térhetsz vissza a kapcsolatodba, családodba.