Jump to content

Előnyök és hátrányok a távkapcsolatban

2016. 07. 18. 19:00

Az interneten történő társkeresés és az egyre nagyobb fokú külföldi munkavállalás során egyre többen kényszerülnek arra, hogy párjuktól távol éljenek. A külföldi tartózkodás során sokkal nagyobb nehézségekbe ütköznek a párok, mint mondjuk azok, akik az országon belül, de más városban élnek.

Az embereknek számos kötelezettségük van. Munkahely, gyerekek, és ha ezt még tetézik azzal, hogy a párjukkal távkapcsolatban kényszerülnek élni, az további nehézségeket okoz. Habár megvan ennek a létformának a nehézsége, számos előnyét is lehet tapasztalni. Talán az elsődleges és legjobb dolog a távkapcsolatban, hogy a pár tagjai nincsenek állandóan együtt. Ez természetesen egyéni, hiszen van olyan, aki nem bírja az ilyen fajta távolságot, és nem is tartja az ilyet kapcsolatnak. Másoknak éppen ez az ideális. Mivel nem tudnak találkozni a szerelmesek minden nap, így nagy szabadság jellemzi az ilyen kapcsolatban élőket. Ezt az időt ki kell használni arra, hogy minél többet legyenek a barátokkal, éljenek hobbijuknak. A szabadidőben foglalkoznia kell magával a pár tagjainak. Minél inkább tisztában van önmagával, lelkével valaki, annál többet tud adni párkapcsolatában. Amikor pedig lehetőség van a találkozásra, akkor minél inkább beleélik magukat az együtt töltött időbe.

A távkapcsolatok kialakulásához általában több idő szükséges, lassabban alakulnak ki és ez a fokozatosság jó hatással is van a kapcsolatra, a tagokra is. Minden újbóli találkozás mást nyújthat, tele meglepetéssel, újabb tapasztalásokkal. Mindig megvan a varázsa.

A távkapcsolat hátránya, hogy nem mindennap kapja meg az ember a szerelmétől az ölelést, a csókot. Habár a technikának köszönhetően könnyen kommunikálhatnak egymással írásban, vagy szóban, de az nem pótolja az igazi érintést. A távkapcsolaton belül az érintés nem mindig adott, és nem olyan természetes, mint a hagyományos kapcsolatokban. Éppen ezért van akkora értéke annak, hogy a szerelmesek újból láthatják és érezhetik egymást.

Csakhogy éppen ez a távolság okozhat magányt is. Hiába van a tudatban az, hogy valakihez tartozik, mégsem tud hozzábújni, megölelni, így hiányérzet lép fel.

Amíg az újbóli találkozást epekedve várják a pár tagjai, annál nagyobb nehézséget okozhat az újbóli búcsúzás. Fájdalmas érzés, amihez igazán hozzá sem lehet szokni.

Azt az időt, amelyet külön töltik a pár tagjai, tölthetnék együtt is, ha hagyományos párkapcsolatban élnének. Fontos eseményeken nem tudnak közösen részt venni, ez pedig szomorúságot, feszültséget okozhat.

A távollét során olyan gondolatok is felmerülhetnek a pár tagjaiban. A távolság felszínre hozhatja a zöldszemű szörnyetegnek nevezett féltékenységet, amely megmérgezheti a kapcsolatot.

(Forrás: generationy.com, szimano.org/képek)