Jump to content

Veszélyei is vannak a fogamzásgátlásnak

2015. 12. 17. 12:00

A nem kívánt terhesség megelőzésére több módszer alkalmazható, de legszélesebb körben használt a fogamzásgátló tabletta. Egyes esetekben azonban egyáltalán nem célszerű alkalmazni. Melyek ezek?

Némelyik fogamzásgátló tabletta használata által több ösztrogén jut a szervezetbe, amely hatással van az angiotenzinogén termelésére. Az angiotenzinogén hatással van a vérnyomásra, vagyis felelős a magas vérnyomás kialakulásáért. Aki magas vérnyomással küzd, annak csakis orvosi konzultáció mellett lehet a hormonális fogamzásgátlás lehetőségével élni.

Fontos, hogy a szervezetünkben egyensúlyban legyen a vérzés és a véralvadás, hiszen a sebek akkor gyógyulnak megfelelően, ha megalvad a vér. Az egyensúly fenntartása azért is fontos, hogy ne alakuljon ki az erekben vérrög. A mechanizmus összetett és igen bonyolult folyamat, amelyet a hormonok is befolyásolnak. A véralvadáshoz szükséges enzimek megkötéséért az antitrombin nevű fehérje a felelős, amely a májban alakul ki. Ennek a fehérjének szabályozásában vesz részt a fogamzásgátló tabletta. A tabletta szedésével az antitrombin szintézisét csökkenti, vagyis nő a trombózis veszélye.

Akiknek bizonyos máj- és vesebetegsége van, annak helyzetén csak ronthat a tabletta szedése, hiszen pontosan a máj és a vese felelős azért, hogy a hormonokat lebontsa. Tehát, ha még pluszban hormonkészítményt szed a meglévő betegsége mellett, akkor túlzott terhelésnek teszi ki a szervezetét. Ebben az esetben csakis orvossal történő konzultáció után lehet alkalmazni a fogamzásgátló tablettát.

Léteznek olyan egészségügyi problémák, amelyek megléte mellett lehetséges a fogamzásgátló szer szedése, ám orvossal történő konzultáció szükséges. A mióma, a migrénes fejfájás, a cukorbetegség is ilyen, hiszen ezen esetekben is a plusz nő nemi hormonok adagolása befolyásolja a panaszok súlyosságát.

Mindenképp szükséges orvos felkeresése abban az esetben, ha a tablettás módszerrel kíván valaki védekezni. Annyiféle készítmény, annyiféle összetételű a tabletta, hogy meg lehessen keresni a számunkra legmegfelelőbbet. Inkább, mint hogy a rosszul beszedett, nem megfelelő fogamzásgátló szedése egészségügyi problémát okozzon. Amennyiben új készítményt kíván megkezdeni valaki, akkor is nőgyógyászati kivizsgálás szükséges ahhoz, hogy új és megfelelő készítményt találjon a szakember.

(Kép forrása: medicalnewstoday.com)