Jump to content

Igazságok a rózsaszín ködről

2015. 11. 06. 12:00

Életünk során legalább egyszer megörvendeztet az élet azzal, hogy belekerüljünk egy olyan varázslatos rózsaszín ködbe, amelyből nem látunk ki. Ezt nevezik szerelemnek. Hiába adnak családtagjaink, barátaink reális képet a valóságról, ebben az állapotban minden olyan más és felfoghatatlan.

Aztán idővel tisztulnak a látási viszonyok, a köd oszlik, jobb lesz a rálátásunk a valóságra. Pszichológiai tényezők szükségesek ahhoz, hogy egy újonnan találkozó pár tagjai hogyan hatnak egymásra, mennyire tudnak egymásra hangolódni akár már az első perctől fogva. A nagyfokú és azonos hullámhossz akár egy életen át elkísérheti a párt, de előfordul, hogy csak a kezdetekben működőképes és a hullámok egyre veszítenek közös ívükből, intenzitásukból, majd szépen eltávolodnak egymástól. Mindenesetre a rózsaszín köd érdekességeket produkál bennünk. Elnyűtt közhely, hogy meglátni és megszeretni pillanat műve, de a valóságban is létező, hiszen a másodperc törtrésze kell csak ahhoz, hogy az agyban elinduljon az olyan vegyületek termelődése, amelyek örömöt, eufóriát váltanak ki. Hihetetlen, de ha szerelmesek vagyunk, akkor az agyban tucatnyi terület dolgozik aktívan és adrenalin, dopamin, oxitocin, vazopresszin árad szét testünkben. Ettől az elegytől bizony a rózsaszín ködben nem látjuk a fától az erdőt sem.

Első találkozáskor, az első randevú általában nagy izgalmat vált ki a nőből és a férfiból is. Ez így van rendjén. Habár kellemetlenségként éljük meg, ha egy szép szó után elpirulunk, ám a férfiakban ez kimondottan jót vált ki. Belénk van kódolva, ugyanis a pirospozsgás arc arról árulkodik, hogy a nő egészséges, egyben bájt és kellemet kölcsönöz. A csók meghitt része egy kapcsolatnak, de fontos is, ha helyén szeretnénk tudni a dolgokat. A csók komoly döntésekben is segít, ráadásul, ha egy kapcsolatnak tartósan része marad a csók, az sokkal tartósabb, hosszan tartóvá válhat. A csók mellett hasonlóan fontos az ölelés, amelynek nyugtató, bátorító hatása is van. Még a fájdalomcsillapításban is szerepet játszik az ölelés, éppen ezért annyira nélkülözhetetlen egy jól működő kapcsolatból.

Úgy látszik, ma csak bölcsességekkel tudunk szolgálni, de van a mondás, hogy aki ebbel él, ebbé válik. Nos, a kapcsolatban is igaz ez. Ha hosszú ideig együtt él valaki a társával óhatatlanul idomulnak egymáshoz. Sőt még olyankor külső szempontjából is hasonlóság vélhető azok között, akik hosszú ideje együtt élnek, párt alkotnak.

(Kép forrása: weheartit.com)