Jump to content

Minden, amit a lányok és a fiúk sírásáról tudni akartál

2015. 01. 14. 11:09

Egy kutatás megállapította, hogy a nők valóban jóval többet sírdogálnak, mint az erősebb nem képviselői, és ennek nem csupán az az oka, hogy a férfiakat kisgyerek koruk óta igyekeztek lenevelni az érzelmek ilyen módon való kifejezéséről.

A kutatók megállapították, hogy a lányok gyakoribb zokogása mögött részben hormonális, részben pedig neveltetésbeli különbségek állnak. Egy felmérés szerint a hölgyek évente 30-64 alkalommal sírnak, ezzel szemben a férfiak csupán 17-szer engedik meg maguknak, hogy könnyekben törjenek ki.

Azonban nem ez az egyetlen eltérés a két nem között. A vizsgálatból az is kiderül, hogy ha egy nő elkezd zokogni, azt a legritkább esetben hagyja csak abba hat percen belül, általában azonban ennél jóval tovább elhúzódik esetükben az egerek itatása, a nők mintegy fele legalább egy fél órán keresztül szokott sírni, de az egy órán át tartó bőgés sem ritka náluk. A férfiak ezzel szemben két-három perc alatt lerendezik a sírdogálást, csak ritkán húzódik el egy negyed órányira.

A holland kutatás során több, mint ötezer embert faggattak ki 37 különböző országból.

A vizsgálatot vezető Vingerhoets professzor szerint az egyik ok, amiért a nők jóval gyakrabban sírnak, hogy ők sokkal szívesebben néznek megható, romantikus filmeket is, és jobban vonzódnak az érzelmes regényekhez, mint a férfiak. A Szív hídjai pedig valóban jobban megríkatja a közönséget, mint egy akció-, vagy horrorfilm, ám egy másik vizsgálat szerint a Ryan közlegény megmentése című mozifilm rendszerint még az urakat is meg szokta könnyeztetni. Ez utóbbi felmérés másik érdekessége, hogy a háborús filmeken kívül a Babe című családi mozi az, amin a férfiak is könnyen meghatódnak. Ez a film egyébként egy beszélő kismalac kalandos életéről szól.

A professzor azonban azt is kihangsúlyozta, hogy a férfiaknak sokkal megértőbben kellene viselkednie a női könnyek láttán. Ennek ellenére a lányok zokogása inkább irritációt vált ki belőlük, vagy megpróbálják egyszerűen figyelmen kívül hagyni a párás tekinteteket.

Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a könnyek többek között egy prolaktin nevezetű hormont is tartalmaznak. A nők szervezetében jóval magasabb a prolaktin szintje, ami megmagyarázhatja, vajon miért hatódnak meg könnyebben.

A másik különbség, hogy a férfiaknak nagyobb a könnycsatornája, így nekik több idő szükségeltetik ahhoz, hogy a csatornáik megteljenek annyira, hogy végül könnyek is kibuggyanjanak a szemükből.

(Kép: why.do)